Lactograan als alternatief voor Sodagrain
Lactograan past volgens ABZ vooral op bedrijven met hoogproductieve koeien en op bedrijven met relatief weinig snijmaïs. „Om veel melk te kunnen produceren, is veel propionzuurvorming in de pens nodig. Dit bereik je alleen met een hoge drogestofopname en zetmeel wat de pens niet verzuurt. Verzuring gaat direct ten koste van de voeropname. Graan is een belangrijke bron van zetmeel in melkveerantsoenen. Koeien kunnen echter maar een beperkte hoeveelheid graan verwerken”, stelt productmanager Izak van Engelen van ABZ.
Het droge product, wat eruit zien als fijn meel, bevat een hoog aandeel zetmeel wat veilig beschikbaar is voor de pens. Door de toevoeging van een buffer kan er volgens de voerfabrikant veel kilo’s van gevoerd worden, zonder dat de koe pensverzuring krijgt. Het graanmengsel is bedoeld als aanvulling op het basisrantsoen en kan opgeslagen worden in een voersilo.
Nadelen Sodagrain
ABZ ziet Lactograan ook als een alternatief voor Sodagrain. De laatste jaren zijn steeds meer bedrijven, vooral hoogproductieve, het bewerkte graan gaan voeren. Bij Sodagrain wordt het graan gemengd en ingeweekt met natronloog en water. Door het bufferende effect van natronloog, kunnen de koeien zonder problemen veel kilo’s van dit product op.
Sodagrain heeft echter ook nadelen. Meestal wordt het product op het erf door de veehouder zelf gemaakt. Naast dat het bewerkelijk is, blijkt in de praktijk dat de graankorrels niet allemaal goed inweken en daardoor onvoldoende verteerd worden. Ook ligt schimmelvorming met warm, vochtig weer op de loer.
Bufferende werking in de zomer
Door de bufferende werking, ziet Van Engelen het product ook als goede aanvulling in de zomerperiode. „In de zomer staat de droge stof opname van de koeien onder druk. Het smakelijke Lactograan stimuleert de voeropname. Door de bufferende werking hoeft er geen extra natriumbicarbonaat te worden bijgevoerd.” Maar ook ziet van Engelen een ander neveneffect. „Koeien die veel glucose produceren (glucose wordt gevormd uit propionzuur red.), hebben ook een hoger glucosegehalte in het bloed. Dieren die een hoge glucosegehalte hebben, zijn fitter en nemen meer kilo’s drogestof op.”