Soepelere ‘On The Way To Planet Proof’-eisen vanwege droogte
De maatregel is het gevolg van een onderzoek naar hoe ver het droge jaar 2018 van normaal afweek. SMK liet dat onderzoek onlangs uitvoeren door Wageningen University & Research (WUR), nadat FrieslandCampina om een calamiteitenregeling had gevraagd.
Extreem jaar
WUR concludeerde op basis van een analyse van KNMI-weergegevens van de afgelopen 40 jaar dat 2018 een extreem jaar was ten aanzien van droogte en temperatuur. Een calamiteitenregeling was daarmee op zijn plaats.
Uit de analyse van WUR werd vastgesteld dat de criteria ‘percentage eiwit van eigen land, ‘stikstofbodemoverschot’ en ‘broeikasgasemissie’ droogtegevoelig zijn. Vervolgens zijn op basis van de landelijke gegevens van de KringloopWijzer uit 2017 en 2018 de effecten op de eerdergenoemde criteria in beeld gebracht.
Drie correcties
De calamiteitenregeling, die aan de hand daarvan is opgesteld, past een correctie toe. Daarmee wordt het percentage eiwit van eigen land met 10 procent verhoogd, -het stikstofbodemoverschot per hectare met 35 kilogram verlaagd en de CO2-uitstoot per kilogram melk met 25 gram naar beneden gecorrigeerd.
De vastgestelde correctie voor 2018 wordt in de berekening van de meerjarengemiddelden meegenomen. De toegekende calamiteitenregeling geldt voor alle (potentiële) deelnemers aan het On the way to PlanetProof keurmerk.