Verstraten: ‘Geloofwaardigheid politiek onder druk’
De LTO-bestuurder geeft aan dat het moeilijk is om nog wat aan de eis om nog in 2019 een ontvankelijke vergunning in te dienen te doen. „Dat kan alleen via de rechter, maar als individuele boer heb je tegen de staat weinig in te brengen.”
PAS maakt vergunnen onmogelijk
De eis van ‘ontvankelijkheid’ is volgens Verstraten op dit moment sowieso onhaalbaar. „De PAS is gevallen bij de rechter, dus alles wat met stikstof te maken heeft, ligt op dit moment stil. We kunnen dus niet eens weten wat voor soort vergunning we aan dienen te vragen, maar het móet wel. En voor het vallen van de PAS hoorde ik al argwaan bij collega-boeren. Nieuwe vloeren zouden minimaal 20 jaar mogen blijven liggen, maar wie zegt dat die termijn niet ook opeens naar voren wordt gehaald?”
„Daarbij vinden veel boeren dat er nog onvoldoende goede vloeren zijn om de stal emissie-arm te maken, maar over ruim twee jaar moet iedere Brabantse boer wel zijn emissie-arme stal hebben”, zegt Verstraten. „Ik denk niet dat binnen die termijn opeens heel goede alternatieven voor stalaanpassing worden gevonden. Er zijn redenen genoeg om even een pas op de plaats te maken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de veiligheid van de stal, naar aanleiding van de ontplofte vloer in Markelo.”
Overheid doet wat ze zelf wil
Stikstof is niet het enige frustratie-punt van de LTO-er. „Bij de klimaattafels werd van iedere sector gevraagd om zelf oplossingen aan te dragen voor hun eigen vakgebied. Wij bedachten als sector van alles, maar de overheid trok zich daar weinig van aan en doet uiteindelijk toch precies wat ze zelf wil. Dat maakt de politiek steeds minder geloofwaardig.”