Teleurstelling over aantal aanmeldingen Brabantse Boerenbeweging
‘Hoe jammer is het te constateren dat maar 150 Brabantse veehouders bereid zijn te vechten voor hun toekomst’, zo stelt Henk Peters op zijn Facebookpagina. ‘Blijkbaar hebben we ons vergist. Er is geen probleem. Iedereen blijft braaf naar de pijpen van de provincie dansen.’ Uit het bericht van Peter valt op te maken dat de stekker dan ook uit het initiatief wordt getrokken. ‘Ontzettend jammer dit. Ik bedank de organisatie voor hun ideeën en inzet.’
Net begonnen
Volgens de initiatiefnemer is er geen sprake van dat de Brabantse boerenbeweging stopt. „We zijn net begonnen. Er zijn meer dan genoeg zaken waar we onze stem over kunnen laten horen, ook in de toekomst.” De 18-jarige initiatiefnemer kan zich dan ook niet vinden in de teleurstelling van Peters. „Ik heb respect voor de 150 boeren die zich tot nu toe hebben aangemeld. Ik snap ook heel goed dat boeren zich nog niet aanmelden. Zelf wil ik nog even anoniem blijven, en ik kan me voorstellen dat je je niet aanmeldt voor iets waarvan je niet weet wie erachter zit. Daarnaast hebben veel boeren de stallen al aangepast, voor hen is dit ook niet meer relevant."
Halt toeroepen
In een eerder Facebook-bericht riep Peters de huidige circa 2.400 Brabantse melkveehouders en 1.500 varkenshouders op om de opgelegde verplichte stalaanpassingen niet door te voeren. De strenge regelgeving zorgt volgens de initiatiefnemers voor een verdere forse daling van het aantal boeren in Brabant. Door gezamenlijk op te trekken richting het provinciebestuur, dacht de groep deze daling een halt te kunnen toeroepen. Het Facebookbericht werd ruim 200 keer gedeeld, maar uiteindelijk wilde een groep van 150 boeren zich aansluiten bij de Brabantse Boerenbeweging.
Ingekakt
‘Kijk, mij persoonlijk raakt het niet’, vervolgt Peter zijn verhaal. ‘Ik heb geen opvolger, ik zou pas in 2023 hoeven aan te passen, maar ik zal gek zijn om dat te gaan doen. Wat mij wel raakt is dat 96 procent van mijn veehoudende collega's blijkbaar de handdoek in de ring heeft gegooid en niet bereid is te strijden voor zijn of haar bedrijf. Zijn we werkelijk zo ver ingekakt dat het ons niet meer interesseert? Noord-Brabant zal tevreden zijn over haar volgzame veehouders.’
Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek