Meulenbroeks vreest alsnog voor inkrimpen melkveestapel
Volgens Meulenbroeks hadden de sectorpartijen met het kabinet afgesproken om met alleen met technische maatregelen bij te dragen aan de klimaatdoelen en niet met volumemaatregelen. „Daar stapt het kabinet nu vanaf met de vrijwillige opkoopregeling voor melkveehouders die gevestigd zijn nabij kwetsbare veenweide- en Natura2000-gebieden.” De opkoopregeling van eenmalig 100 miljoen euro, is bedoeld om deze gebieden te ontlasten. Dit bedrag is bovenop de 176 miljoen euro die de regering structureel voor deze gebieden uittrekt.
De opkoopregeling is overigens niet alleen bedoeld voor veehouders in deze gebieden die willen stoppen. Ook bedrijven die verplaatsing komen in aanmerking voor financiële ondersteuning. Hoe dit concreet ingevuld wordt, is nog niet duidelijk.
Volgens Meulenbroeks leven er vragen over de voorgestelde vrijwillige stoppersregeling. „Een top-down uitkoopregeling waarmee een aantal boeren kan stoppen, zou tegen de gebiedsprocessen indruisen. Verder lost het uit de markt halen van enkel (fosfaat)rechten de veenweideproblematiek niet op. Daar komt bij dat lokaal ook voor de blijver perspectief moet zijn.”
Kabinet: Voorkeur voor technische maatregelen
Het kabinet zelf stelt nog steeds de voorkeur te hebben voor technische maatregelen boven volumebeperkende maatregelen. In het Klimaatakkoord staat: „…Over de invulling van de opgave van 3,5 Mton wordt in het regeerakkoord gesteld dat daarbij technische maatregelen (mestverwerking, voedselmix, kas als energiebron, emissiearme stallen, etc.) de voorkeur hebben boven volumebeperkende maatregelen..."
De LTO-vakgroepvoorzitter stelt dat er nog heel veel onduidelijk is hoe de regeling uitgevoerd gaat worden. „We gaan de uitkomsten bestuderen en de komende maanden bespreken met onze leden. De uitkomst daarvan zal voor ons bepalend zijn.”