NZO wil beter verdienmodel voor melkveebedrijven

„Wij richten ons op het versterken van de economische positie van de melkveehouderij. Wij hebben namelijk baat bij gezonde en rendabele melkveebedrijven, die in staat zijn te investeren in een duurzame melkproductie die maatschappelijk gewaardeerd wordt. Dit stelt ons in staat om de maximale waarde uit onze producten te halen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de kostprijs van de melkproductie. We hebben geen directe invloed op de kostprijs van het individuele melkveebedrijf. Wel kunnen we ons inspannen voor een beter verdienmodel voor de melkveebedrijven. Daar waar maatregelen leiden tot extra kosten voor de sector, spannen we ons in om die te verlichten. Ook nodigen we andere partijen uit om de positie van melkveehouders te versterken”, zo luidt een alinea in de nieuw gepubliceerde toekomstvisie ‘Zuivelperspectief 2030 samen duurzaam en economisch gezond’, van de NZO.
Behoud derogatie en gebruik Kringloopwijzer
Het versterken van de economische positie is volgens de NZO nodig om in te kunnen spelen op de maatschappelijke wensen. Daarvoor heeft de organisatie een uitvoeringsagenda opgesteld. Daarin stelt de NZO dat zij in wil zetten op een gezonde en beheerste ontwikkeling van de zuivelsector, binnen de milieugrenzen. Daarbij worden onder andere broeikasgassen gereduceerd, de ammoniakuitstoot verlaagd en het stikstofuitstoot onder het stikstofplafond gehouden. Daarnaast wil de organisatie inzetten op behoud van derogatie en ook een erkenning van de Kringloopwijzer als instrument om de mineralenstromen op het melkveebedrijf te verantwoorden.
Nieuwe doelstelling weidegang voor na 2020
Ook vindt de NZO het belangrijk om het advies van commissie grondgebondenheid toe te passen. Dit houdt in het grondgebonden karakter bevorderen door in 2025 minimaal 65 procent eiwit van eigen land of uit de buurt te halen. De overkoepelende organisatie voor zuivelaars ziet de mestplaatsing vooral op eigen grond of door middel van buurtcontracten. Voor na 2020 wil de NZO een nieuwe doelstelling voor weidegang formuleren.
Integrale borgingssystematiek diergezondheid en dierwelzijn
De organisatie zie eveneens een taak voor zich om melkveehouders te stimuleren een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit en het verbeteren van de diergezondheid en het dierwelzijn. Voor dat laatste wordt gedacht aan een nieuwe integrale borgingssystematiek.
Bekijk hier het visiedocument: ‘Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond’