Advies aan melkveehouders: minimaal 20 meter afstand van eiken met processierupsen

LNV-minister Carola Schouten besloot onlangs dat het KAD het landelijke informatiepunt wordt voor het voorkomen en bestrijden van de (problemen rond de) eikenprocessierups.
Deze week kwam het KAD-advies aan melkveehouders om een minimumafstand van 20 meter te houden tussen oogstwerkzaamheden en eikenbomen met daarin de rupsen. Dit in verband met het risico van de brandhaartjes van het dier.
Weinig onderzoeksresultaten over eikenprocessierups
Volgens Meerburg is zo’n advies best lastig te geven. „Deze 20 meter afstand is goed te verdedigen, gebaseerd op onze huidige kennis, maar elke situatie kan verschillend zijn. Er zijn op dit gebied gewoon nog heel weinig onderzoeksresultaten beschikbaar. Het huidige probleem is ook relatief jong. De eikenprocessierups is al zeker 30 jaar in het land maar dat ging steeds met pieken en dalen. Vorig jaar was er al veel overlast maar dit jaar is er sprake van een echte explosie. Ik ben erg blij dat begin deze week in een gesprek met de minister besloten is dat er een speciaal kennisplatform komt. Daarin gaat het KAD een belangrijke rol spelen.”
Het KAD-advies aan melkveehouders over een minimumafstand is enerzijds gericht op de risico’s voor de boeren zelf en anderzijds op die voor het vee. „Iedereen kan zich voorstellen dat het niet fijn is als je op een trekker bezig bent met het oogsten van het gewas. Zeker niet als je de raampjes open hebt of op een open trekker zit.”
Onbekend is volgens hem het precieze risico dat de brandhaartjes in gewassen belanden. „Die brandhaartjes kunnen wel 5 tot 8 jaar intact blijven.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Flickr