'Zuivelsector moet populariteit van melkalternatieven serieus nemen'
![Glas melk](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/10/536/drink-1818550_1920.-detail.jpg)
Dat kwam naar voren op het 20e congres van de internationale zuivelonderzoeksorganisatie International Farm Comparison Network (IFCN), onlangs in Berlijn. Vooral in de ontwikkelde landen vragen consumenten naar nieuwe, niet-dierlijke alternatieven voor melk met een hoge voedingswaarde. Niettemin gaan onderzoekers die betrokken zijn bij de IFCN ervan uit dat echte melk - van dierlijke oorsprong - altijd zal blijven bestaan en de plantaardige alternatieven zal overleven. Toch zal de zuivelsector dit signaal serieus moeten nemen, en moeten inspelen op de wensen van consumenten, werd geconcludeerd tijdens het congres.
Melkproductie 60 procent omhoog
Tijdens het congres werd ook teruggeblikt op de afgelopen 20 jaar. Daarin is de wereldwijde melkproductie met meer dan 60 procent gegroeid, in lijn met de vraag. Koploper hierbij is India, waar de productie groeide met 115 miljard kilo. Ook in Brazilië, China, de Verenigde Staten en de Europese Unie nam de melkproductie substantieel toe. Daarentegen zagen Australië, Japan en Rusland de melkproductie dalen. Gezien de stijgende wereldbevolking richting 2040 is de verwachting dat de vraag naar melk wereldwijd sneller zal groeien dan het aanbod.
Verder is gebleken dat de inkomens uit melkveehouderij in 2018 iets lager liggen dan in 2017. Ook de melkprijs was wereldwijd iets lager, terwijl de kosten gemiddeld licht stegen, bericht het netwerk Verantwoorde Veehouderij.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay
Bron: Verantwoorde Veehouderij