Fotoserie: Onderzoek drijfmest in de rij maakt voor- en nadelen inzichtelijk
Een zestigtal veehouders en loonwerkers lieten zich tijdens een middagvullend programma informeren over verschillende machines en het effect van bemesten in de rij op de gewasopbrengst en mineralenbenutting. Dit in het kader van POP3-project ‘Grondig Boeren met Maïs’.
Verschillende bemestingswerktuigen
Loonbedrijf Ploegmakers uit de Rips (NB) toonde een Evers Garanno combinatie, loonbedrijf Nooijen kwam met de Kverneland Cultistrip naar Vredepeel (LB) en varkenshouder Tom Derikx liet een zelfbouwcombinatie zien. Verschillen in grondsoort kunnen een reden zijn om machines met specifieke instellingen en grondbewerkingsmogelijkheden te laten maken. De investeringen in deze machines variëren van 15.000 tot 30.000 euro.
Regelgeving die nog niet af is
Drijfmest in de rij toedienen wordt vanaf 2021 verplicht, als onderdeel van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. De groenbemesterverplichting die sinds dit jaar van kracht is, maakt ook onderdeel uit van dit pakket dat bedoeld is om de nitraatuitspoeling te minimaliseren en als Nederlandse melkveehouderij aanspraak te kunnen blijven maken op derogatie. Zonder derogatie neemt de mestplaatsingsruimte aanzienlijk af.
Mogelijk dat volvelds bemesten in combinatie met ruitzaai op 37,5 centimeter ook wordt toegestaan. Hierover is het ministerie van LNV nog in beraad. Bedrijven in Noord-Brabant en Limburg die maïs telen op gronden met een hoge grondwaterstand worden vrijgesteld van de verplichting.
Opbrengst per kuub mest beter?
Dit voorjaar publiceerde Wageningen Livestock Research de voorlopige resultaten van een drie jaren vergelijkend onderzoek op Proefboerderij Vredepeel. Daaruit kan niet de conclusie worden getrokken dat drijfmest in de rij toedienen een sterk nadelig effect heeft op de opbrengst. Uit eerder onderzoek blijkt over het algemeen dat de opbrengst in tonnen drogestof maïs per kuub aangewende drijfmest aanzienlijk verbetert. Dat is ook het oorspronkelijke idee achter drijfmest toedienen in de rij. Deze veronderstelling wordt in het vergelijkend onderzoek van de afgelopen drie jaar echter niet bevestigd.
De verplichte drijfmesttoediening in de rij roept veel vragen op over mogelijke bodemverdichting, als er na de grondbewerking mest moet worden toegediend. Ook bestaat de kans dat de teeltkosten stijgen. Net als bij de groenbemesterverplichting vragen telers zich af hoe dit zal worden gecontroleerd.