Kans op aanhoudend dalende melkprijs klein ondanks zwakke zuivelnoteringen

Er is een eind gekomen aan de prijsstijgingen van mager melkpoeder en boter leverde opnieuw flink in. Verse boter, in 25 kg cartons, kost nu nog 368,00 Euro per 100 kilo. Mager melkpoeder van de extra kwaliteit daalde met 3 Euro naar 204 Euro per 100 kilo.
Voorraden verschoven
De prijsdalingen zijn toe te schrijven aan handelsvoorraden. De EU interventievoorraad aan mager melkpoeder is weliswaar helemaal verdwenen uit de interventie pakhuizen maar niet op de markt. De voorraden magere melkpoeder zijn verschoven van de interventie pakhuizen naar pakhuizen van handelaren en kunstmelkfabrikanten.
Wat de prijs van botervet betreft heeft de voorraad die vorig jaar door de sterk gestegen prijzen werd opgebouwd blijkbaar nog steeds een neerwaarts prijseffect. Ook is in het voorjaar het aanbod van melkvet op het Noordelijk halfrond traditioneel het hoogst. Het komende kwartaal gaat dit verse aanbod van melkvet dalen.
Referentie ondernemingen
Analisten gaan er niet van uit dat de boerderij melkprijs aanhoudend gaat dalen, ondanks de aanhoudend negatieve teneur van met name de ZuivelNL noteringen. De gedaalde melkprijs van FrieslandCampina is namelijk deels toe te schrijven aan een eenmalige prijscorrectie vanwege het referentieprijssysteem. Concurrent Arla heeft voor de zesde maand op rij de melkprijs onveranderd gelaten. Een andere belangrijke referentie-onderneming, het Duitse DMK, kwam de afgelopen week met stabiele jaarcijfers.
Marge lokt geen meerproductie uit
De kans is groot dat de tropische hitte die heel Europa in de greep heeft een negatief effect zal hebben op het Europese melkaanbod. Als het snel toenemende neerslagtekort doorzet, zal ook de prijs van ruwvoer in Noordwest Europa weer een opwaartse trend gaan vertonen. Dat zet de marge onder druk.
Wereldwijd is de marge op melkproductie bovendien niet van dien aard, dat er een snelle toename van het melkaanbod wordt verwacht. De marge is ook niet dramatisch slecht, maar het lokt geen extra productie uit.
Wereldwijde melkaanbod onder druk
De belangrijkste reden dat analisten geen aanhoudend dalende melkprijs verwachten is het melkaanbod dat wereldwijd de neiging heeft om af te nemen. In Australië hakt droogte er zo hard in, dat dit land tijdelijk geen belangrijke rol meer speelt op de wereldmarkt. En in het grootste melkproducerende regio ter wereld op de EU na, de Verenigde Staten, is de groei van de melkproductie vrijwel helemaal verdwenen.