‘De schudder wordt nauwelijks meer gebruikt’
Het landwerk wordt op Sijbens bedrijf bijna compleet uitbesteed. Het enige wat Corné Sijben tijdens de grasoogst zelf doet, is schudden. „Maar zelfs dat doe ik steeds minder”, zegt hij. „Omdat ik klaver in de zode heb staan, is schudden niet echt wenselijk. Iedere keer schudden kost me klaver in de kuil. Ik schud dus hooguit één keer per snede en vaak genoeg doe ik dat zelfs niet meer.”
Corné streeft naar een drogestof percentage van 35 tot 40 procent: „Dat lukt dit jaar tot nu toe prima. Vorig jaar had ik – ondanks het feit dat ik nauwelijks schudde – toch een te droge kuil. Die was ’s morgens gemaaid en dezelfde avond ingekuild, maar kwam toch boven die 40 procent drogestof uit.”
Alles hakselen
De Brabander kiest er afhankelijk van de zwaarte van de snede voor om te hakselen dan wel op te rapen. „Lichte snedes laat ik normaal gesproken oprapen en zwaardere snedes hakselen. Maar dit jaar haksel ik alles. Ik heb het idee dat dat de vertering ten goede komt.”
Een inkuilmiddel vindt Corné niet nodig: „Ik ben tevreden met de resultaten zonder toevoegmiddelen. Dat wil niet zeggen dat het niet beter kan hoor, maar op zich ben ik tevreden.”
Voor de conservering van de kuilen, die vrijwel altijd in sleufsilo’s worden opgeslagen, kiest Corné zowel bij maïs als bij gras voor hetzelfde protocol: „Ik leg plastic tegen de muren aan. Dat ‘klap ik naar binnen’, wanneer de sleufsilo gevuld is. Vervolgens komt er een nieuwe laag plastic overheen. Het geheel dek ik af met een laag zand van minimaal 15 centimeter. Door die laag zand hoop ik voldoende druk op de kuil te houden.”
Druk op de kuil houden
Wanneer Corné gaat uitkuilen, haalt hij het leeuwendeel van het zanddek met een bak aan de verreiker van de kuil. „En het laatste beetje duw ik met een rubberen flap naar achter”, zegt hij. „Zo komt er bij de kuilopening een dikkere laag zand liggen, zodat er op die cruciale plek altijd voldoende druk op de kuil blijft.”
In de regiobladen Veldpost, Vee&Gewas, Agraaf en Stal&Akker meer over het bedrijf van Corné Sijben en over de ruwvoerdag die er plaatsvindt. Aanmelden voor de ruwvoerdagen bij Sijben of één van de andere vijf locaties kan hier.