NVWA vindt sulfiet in vlees bij slagerijen
De NVWA controleerde deze bedrijven omdat het bekend was dat zij sulfiet hadden gekocht van een leverancier in additieven. Zes slagers gaven al direct bij de inspectie toe dat zij sulfiet gebruikten. Alle bedrijven die deze overtreding hebben begaan, hebben een boete gekregen.
Sulfiet kleurt vlees mooi rood, maar mag volgens de additievenwetgeving niet aan vlees worden toegevoegd. Sulfiet was toegevoegd aan onder andere rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar en poulet. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet. Het vlees waarvan bij de inspectie al duidelijk werd dat er sulfiet aan was toegevoegd, is direct uit de verkoop gehaald en mag alleen als dierlijk bijproduct worden gebruikt.
In 2018 bleek bij een soortgelijke gerichte actie dat 13 van de 21 geïnspecteerde slagerijen sulfiet gebruikten in vlees. Ook toen betrof het een gerichte controle bij slagerijen die sulfiet hadden aangekocht.
Allergeneninformatie
Sulfiet is één van de 14 allergenen die volgens de etiketteringsregels duidelijk moeten worden vermeld als ze aan een levensmiddel zijn toegevoegd (bij meer dan 10 mg per 100 gram). Ook bij de verkoop van onverpakte levensmiddelen (bijvoorbeeld via de toonbank), moet de consument deze informatie krijgen.
Geen enkel bedrijf dat sulfiet gebruikte, verstrekte deze informatie aan de consument. Consumenten die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen milde, maar ook heftige reacties zoals hartkloppingen en huiduitslag krijgen als zij levensmiddelen met toegevoegd sulfiet eten.