Mest in de stal met water verdunnen in plaats van emissiearme vloer?

Bij de proef wordt 10 liter water per vierkante meter vloer per dag over de loopgang gespoeld. Bij 3,5 vierkante meter per koe komt dit neer op 35 liter water per koe per dag. Op jaarbasis gaat het om 13 kuub water. In de praktijk is ongeveer een derde extra opslagcapaciteit nodig.
Hoeveel emissiereductie het toevoegen van water kan opleveren, wordt medio dit jaar bekend. De onderzoekers geven aan dat tijdens de eerste ronde vorig jaar ‘een forse emissiereductie’ werd gehaald. Dit jaar vindt een tweede ronde metingen in de stal plaats.
Rav-lijst
De volgende stap is om deze manier van emissiereductie op de Rav-lijst (Regeling ammoniak veehouderij) te krijgen. Daarmee krijgt de toepassing het officiële label van een emissiearm stalsysteem en is het een serieus alternatief voor een emissiearme vloer.
Borging met EC-meter
Voor het zover is, moet het systeem wel geborgd worden. Het is namelijk moeilijk te controleren of de hoeveelheden water daadwerkelijk aan de mest zijn toegevoegd. Bij de proef wordt gebruik gemaakt met flowmeters in de waterleiding. Die zijn gekoppeld aan dataloggers, zodat de hoeveelheid water goed te monitoren is.
Proeftuin Veenweiden heeft inmiddels ervaring met een goedkoop alternatief. Door gebruik te maken van een EC-meter gekoppeld aan een datalogsysteem, zou borging mogelijk zijn. De EC-meter meet de elektrische geleidbaarheid van de mest. De geleidbaarheid daalt naarmate de mest meer verdund is. De projectgroep is bezig om het systeem geaccepteerd te krijgen door het ministerie van LNV en de NVWA.