NVWA: 'Ondanks streng toezicht op veetransport, is vervoer van wrak vee niet altijd te voorkomen'
RTL Nieuws meldde woensdagavond dat de NVWA tientallen keren per jaar ‘toestaat’ dat ‘ernstig zieke dieren’ worden geëxporteerd naar slachthuizen in België en Duitsland. De informatie was afkomstig van dierenactivistenorganisatie Animal Rights.
„Elk geval waarbij een dier letsel of onnodig lijden wordt berokkend, is er één te veel”, zegt de NVWA. Dat is volgens de keuringsdienst precies de reden waarom elk transport naar het buitenland door een dierenarts wordt gecontroleerd. De dierenarts ziet er op toe dat geen dieren worden vervoerd die niet in staat zijn om op eigen kracht pijnloos te bewegen of zonder hulp te lopen, dieren met ernstige open wonden of waarvan de draagtijd meer dan 90 procent is gevorderd.
„Ondanks dit intensieve toezicht, in een aantal gevallen zelfs door twee dierenartsen, komt het voor dat dieren in slechte gezondheidstoestand aan komen op het slachthuis in het buitenland”, stelt de NVWA in een verklaring. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren doordat een dier tijdens het transport valt en vervolgens in korte tijd sterk achteruit gaat. Maar het kan ook zijn dat achteraf blijkt dat een dier niet tot transport had moeten worden toegelaten.
Relatief klein aantal meldingen
Gemiddeld ontvangt de NVWA per jaar bij het Nationale Contact Punt zo'n 35 officieel geregistreerde meldingen uit België en Duitsland samen. In 2018 waren er 41 officiële meldingen. „Wij benutten de officiële meldingen om hier zo goed mogelijk lering uit te trekken. Echter, het is niet uit te sluiten dat er via andere, niet officiële, wegen meldingen worden verstuurd.”
Uit België kwamen volgens de NVWA in 2018 25 meldingen over het vervoer van ‘niet transportwaardige’ runderen. De keuringsorganisatie kreeg in dat jaar geen meldingen binnen over wrakke varkens. Uit Duitsland kwam er in datzelfde jaar één melding van een niet transportwaardig rund en 11 meldingen van niet transportwaardige varkens. Het totaal aantal transporten naar België en Duitsland betrof in 2018 ruim 28.000 met in totaal ruim 8,2 miljoen varkens en runderen.