‘Juist een versoepeling van de monstername dikke fractie’
De regels die met ingang van 1 februari 2019 gelden voor het verplicht bemonsteren door een onafhankelijke partij van mest die als dikke fractie het erf verlaat, zadelt de betrokken varkenshouder en rundveehouder op met een hoop administratieve rompslomp en hoge bemonsteringskosten. Voor Tweede Kamerlid Lodders reden hierover vragen te stellen aan LNV minster Carola Schouten. Voor de afvoer van deze dikke fractie (de koek die ontstaat na mestscheiding met mestcode 13 (rundveemest) en 43 (varkensmest), of een mengsel mestcode 13 en/of 43) dient altijd een monstername plaats te vinden. Dit dient steeds te gebeuren door een erkend en geaccrediteerde onafhankelijke monsternemende organisatie.
Monstername aanmelden
Daags van te voren dient de varkens- of rundveehouder deze monstername, met exact het aantal vrachten aan te vragen. Deze monsternameregel is per 1 februari 2019 versoepeld. Het uiterste aanmeldtijdstip van de monstername is verruimd van 13.00 uur naar 15.00 uur. Deze tijd is nodig, zodat de monsternemende organisaties hun werk zorgvuldig kunnen organiseren en uitvoeren en de NVWA haar toezicht kan organiseren. Deze versoepeling van de afhandeling van de onafhankelijke monstername per 1 februari 2019 zou moeten resulteren in lagere kosten. Volgens Lodders is sprake van het tegendeel. Zo zou de veehouder voor elk monster circa 58 euro moeten betalen. Volgens de minister komt de prijsvorming van de onafhankelijk monstername in de vrije markt tot stand. Ze heeft daarover geen zeggenschap, wel houdt ze er toezicht op.
Mestfraude
Minister Schouten onderstreept dat de onafhankelijke bemonsteringsmaatregel van de dikke fractie noodzakelijk is om mestfraude tegen te gaan. Ze snapt dat deze maatregel de vrijheid van handelen van een individuele boer enigszins beperkt. Volgens de minister vragen ondernemers haar om streng op te treden tegen mestfraude. Deze ondernemers wijzen niet alleen op de gevolgen voor de lasten van ondernemers, maar geven ook aan dat onafhankelijke monstername bijdraagt aan een eerlijker speelveld voor bedrijven die volgens de regels willen werken.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Ministerie van LNV