FrieslandCampina schrapt kortingspunten als vriespuntonderzoek geen restwater aantoont
Dat meldt Tom Keuper, de melkveehouder die enkele weken geleden bij de redactie van melkvee.nl aanklopte, omdat hij problemen ervoer met het vriespunt van zijn melk. „Melkveehouders moeten daarvoor bezwaar aantekenen tegen het kortingspunt dat zij van FrieslandCampina kregen. FrieslandCampina vergoedt de kosten van dat onderzoek, wanneer een andere oorzaak dan restwater voor het hogere vriespunt zorgde.”
De maatregel is het resultaat van een gesprek dat Keuper samen met twee collega-melkveehouders voerde met FrieslandCampina. Volgens Arno Oostdam van FrieslandCampina verliep het gesprek in een open sfeer en heeft het geleid tot meer wederzijds begrip, zo staat vermeld in een bericht op FrieslandCampina’s melkweb: „Wij begrijpen dat dit voor de betrokken melkveehouders een vervelende situatie is en dat er behoefte is aan een oplossing. Het was een goed gesprek, dat ons meer inzicht heeft gegeven in de specifieke bedrijfssituaties. Ook waren we in de gelegenheid om onze kant van het verhaal toe te lichten en aan te geven wat het belang is van de vriespuntnorm, zoals die door FrieslandCampina gehanteerd wordt.”
Onderzoek vergt tijd
FrieslandCampina blijft naar eigen zeggen sturen op het minimaliseren van vermenging met restwater. Dit is van groot belang voor de kwaliteit van de melk en andere zuivelproducten. Tegelijkertijd wordt op dit moment extra onderzoek gedaan naar de situaties, waarin een afwijkend vriespunt niet of niet alleen verklaard kan worden door vermenging met restwater. Het onderzoek vergt enige tijd en biedt daardoor op de korte termijn geen pasklare oplossing.
Op dit moment wordt een protocol opgesteld voor het uitvoeren van een proefmeting. Intussen loopt het onderzoek naar het vriespuntniveau door en wordt verder gewerkt aan een definitieve oplossing. Zodra meer bekend is, worden de leden hierover verder geïnformeerd.
Waarschuwingen zijn vervelend
Tom Keuper is opgelucht, maar meldt dat hij toch nog steeds veel telefoontjes ontvangt van bezorgde collega-melkveehouders: „Boeren die mij bellen, vinden het gewoon ontzettend vervelend dat ze kortingspunten of waarschuwingen krijgen.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: FrieslandCampina