Europese markt dreigt te worden overspoeld met goedkoop kippen-, varkens- en rundvlees
Boeren houden hun hart vast voor op handen zijnde Mercosur-deal
Door deze deal zal goedkoop vlees mogelijk de Europese markt overspoelen. De prijzen voor bijvoorbeeld varkens-, rund en kippenvlees zullen daardoor dalen, verwacht Frans van Dongen, directeur van het bureau Brussel van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Volgens hem zullen prijzen met gemiddeld 10 procent dalen. „Dat lijkt misschien nog mee te vallen, maar de marges in de sector zijn erg klein”, stelt hij.
LTO, COV, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de pluimvee-, akkerbouw- en melkveevakbonden NVP, NAV en NMV maken al bijna 10 jaar bezwaar tegen de Mercosur-deal. Zij voorzien dat duizenden bedrijven in de gevarenzone terechtkomen met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid in de toeleverende en verwerkende industrie. Niet alleen de vleessectoren worden door het handelakkoord getroffen, ook de productie in de EU van tarwe, suiker en ethanol zullen flink krimpen, verwachten de boerenbelangenbehartigers.
Ook Europees boerenprotest
De protesten beperken zich niet alleen tot eigen land. Ook de Europese boerenorganisatie (Copa-Cogeca) maakt zich zorgen over de deal tussen de EU en de Mercosur-landen. In Brazilië liggen de standaarden op het gebied van dierenwelzijn en milieu lager dan in de EU. Ook de fytosanitaire normen (normen die de verspreiding en overbrenging van schadelijke organismen tegen gaan) liggen beneden het niveau dat Europa hanteert. Een landbouwgrootmacht als Brazilië profiteert hierdoor van een oneerlijk concurrentievoordeel, stelt Copa.
De kosten om in dit land vlees te produceren liggen bijvoorbeeld veel lager dan de kosten die Nederlandse en Europese boeren moeten maken. Daarbij komt nog dat de Braziliaanse regering enkele maanden geleden heeft besloten om meer dan 150 nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten die in Europa op 'hazard based criteria' zijn verboden. „Hoe durft de Europese Commissie dit handelsakkoord te rechtvaardigen tegenover haar boeren en burgers en deze producten toe te laten?”, vraagt Copa zich af.
Hogan eerst tegen, nu voor
„De grote frustratie aan EU-zijde is dat de Brazilianen geen enkele concessie willen doen. De Ierse EU-landbouwcommissaris Phil Hogan bood tot nu toe weerstand tegen de Braziliaanse eis voor een extra jaarlijkse export van 200.000 ton rundvlees en 600.000 ton kippenvlees naar de EU. Hogan wil in de nieuwe Europese Commissie echter handelscommissaris worden. Hij ziet nu plotseling een akkoord in zicht, terwijl de onderhandelingen zo goed als dood waren”, aldus Frans van Dongen (COV).
Evenals huidig Handelscommissaris Cecilia Malström willen ook voorzitter Juncker van de Europese Commissie en zijn rechterhand Frans Timmermans nog snel een akkoord tijdens hun mandaat, vermoedt Van Dongen. Volgens hem wil de Commissie 'de VS en China laten zien dat de EU de kampioen van de vrijhandel is'.