Schouten wil voor zomerreces duidelijkheid bieden over vergunningsplicht bij weiden
Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Voor het zommerreces komt er nieuw bericht.
Voor veehouders met uitbreidingsplannen heeft de recente uitspraak van de Raad van State forse gevolgen. „De mogelijkheden om toestemming te krijgen voor toekomstige activiteiten die stikstofuitstoot veroorzaken, zullen aanzienlijk kleiner worden”, aldus de Minister. „Dat heeft effect op alle initiatiefnemers in alle sectoren en door heel Nederland.”
Geen einde vergunningverlening
Schouten benadrukt dat niet alle vergunningverlening nu helemaal stil komt te liggen. „Met een individuele passende beoordeling, die voldoet aan de eisen die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State schetst, is vergunningverlening nog wel mogelijk. Daarbij moet de ondernemer garanderen dat de stikstofdepositie op daarvoor gevoelige Natura 2000-gebieden niet toeneemt. Dat kan door maatregelen verbonden aan de activiteit zelf (intern salderen) of – onder strikte voorwaarden – door saldering met de effecten van beëindiging of beperking van andere activiteiten (extern salderen). Individuele toestemmingsverlening is ook mogelijk op basis van een andere ecologische onderbouwing, waaruit blijkt dat de natuurlijke kenmerken van het betreffende Natura 2000-gebied niet worden aangetast, ondanks een toename van stikstofdepositie van het betreffende project.”
ADC-toets
Wanneer dat intern- of externe salderen niet gaat en een Natura 2000-gebied wél lijkt te worden aangetast als gevolg van een toekomstige activiteit, kan nog toestemming worden gegeven door een zogenaamde ‘ADC-toets’. Dat kan als er geen alternatieve oplossingen zijn (A), het project om dwingende redenen van groot openbaar belang is (D) én de nodige compenserende maatregelen worden getroffen om te waarborgen dat de algehele samenhang van Natura 2000-gebied bewaard blijft (C). Het resultaat van de compensatie moet dan bereikt zijn op het moment waarop het betrokken gebied schade van het project ondervindt.
Natuur en andere functies wegen
Schouten gaat nog in overleg met de Tweede Kamer en met de Europese Commissie over de invulling van het toekomstig stikstofbeleid. Volgens de minister is het ook belangrijk om ontwikkelingen mogelijk te maken en in veel gevallen gaat dat niet zonder uitstoot van stikstof. „De uitspraak van de Afdeling vormt een prikkel om stikstofemissies via innovaties te beperken”, schrijft ze, „We moeten herbezinnen op hoe we met de schaarse stikstofruimte in ons land om willen gaan en hoe we natuur wegen ten opzichte van andere maatschappelijke en economische functies.”