SOS Bioboeren stapt naar de rechter als vrijstelling fosfaatrechten uitblijft
De stichting SOS Bioboeren diende in april vorig jaar voor de eerste keer een verzoek tot vrijstelling in bij minister Schouten. „Maar toen waren we nog jong en onervaren, het was niet meer dan één A4-tje”, blikt Oostra terug.
Dinsdag bracht de stichting opnieuw een bezoek aan Den Haag, nu met een degelijk onderbouwd rapport onder de arm. Het nieuwe verzoek tot vrijstelling van fosfaatrechten voor de biologische melkveehouderij werd overhandigd aan de hoogste ambtenaar van het ministerie, Marjolijn Sonnema. Oostra kijkt met een positief gevoel terug op het bezoek. „Sonnema reageerde heel positief, ze ging het lezen en ermee aan de slag, zei ze.”
Brief uit Brussel
Tot nu toe heeft minister Schouten de boot afgehouden, met als argument dat Brussel zo'n uitzondering niet toestaat. Maar sinds april 2018 is er best veel gebeurd, volgens Oostra. „We zijn meerdere keren in Brussel geweest en we hebben inmiddels een brief waarin de Europese Commissie verklaart dat Schouten best een uitzondering mag maken voor de Nederlandse biologische sector.”
Eurocommissaris van Milieu, Humberto Delgado Rosa, schrijft daarin onder meer dat biolandbouw gunstiger is voor het milieu dan intensieve landbouw. Uitbreiding van de biologische melkveehouderij zou daarom helpen om de milieubelasting vanuit de intensieve veehouderij te compenseren. „Gezien de specificiteit van de biologische veehouderij zou het gerechtvaardigd zijn om voor biologische melkveehouders een gunstiger regime te hanteren”, aldus Delgado Rosa.
Volgens Oostra wil Schouten wil liever geen uitzondering maken, omdat er meer groepen gedupeerd zijn die vragen om een uitzondering. „Zij zegt dat het niet is af te bakenen.” Maar voor de biologische melkveehouders gaat dat argument niet op, stelt hij. „Wij hebben met onze Skal-certificering juist een zeer duidelijke afbakening.”
De minister heeft 8 weken de tijd om te reageren op het verzoek om vrijstelling. Als het een 'nee' wordt, dan maakt SOS Bioboeren de gang naar de rechter. Voor een eventuele rechtszaak is een bedrag van 30.000 euro nodig, wat nu via crowdfunding bij elkaar wordt gebracht. “We zijn er al bijna”, aldus Oostra.
Onrechtvaardig
In Nederland zijn pakweg 450 biologische melkveehouders, op een totaal van circa 17.500. Bioboeren zijn per definitie grondgebonden en mogen geen gebruik maken van de derogatie. De biologische melkveehouders vinden dat zij niet bijdragen aan de overschrijding van stikstof- en fosfaatplafonds. Zij vinden het daarom onrechtvaardig dat zij onder het fosfaatrechtenstelsel vallen. Biologische boeren die een opvolger hebben en/of willen uitbreiden, kunnen dat net als gangbare boeren alleen doen als zij (dure) fosfaatrechten aankopen voor het gewenste aantal extra koeien.