‘Maïs dieper gezaaid door droogte’
Spiker, die 300 koeien melkt, ging begin april aan de slag op de 34 hectare maïsland op zandgrond. Hij spoot eerst het vanggewas dood. „Er stond een flink gewas aan Italiaans raaigras. Ik kies altijd voor Italiaans raaigras vanwege de behoorlijke wortelontwikkeling. Dit zorgt niet alleen boven de grond voor een stuk organische stof, maar ook onder de grond.” Al snel daarna kwam de drijfmest erop; 42 kuub per hectare.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Vochtige plekken
Vervolgens is het land met de schijveneg bewerkt en zijn vooral de lage plekken gewoeld om storende lagen open te breken. „Ondanks de droge omstandigheden, was het op een paar plekken zelfs nog wat te vochtig.”
Ondanks de vochtige plekken, was het op de meeste percelen tijdens het zaaien aan de droge kant. Vooral de toplaag droogde hard uit. „Ik heb daarom iets dieper gezaaid, rond de 4,5 tot 5 centimeter, waar we anders 3,5 tot 4 centimeter aanhouden. Er moet minimaal 1,5 centimeter vochtige grond boven het zaad liggen wil het goed kiemen.” Ook heeft hij de grond extra aangedrukt, zodat de toplaag voldoende vocht vast kan houden.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Twijfels bij onderzaaien
Spiker koos voor het nieuwe ras LG 31.205. „Die zag ik vorig jaar tijdens een demo staan. Ondanks dat het een vroeg ras is, geeft het wel een mooie sterke massale plant. Ik heb voor alle percelen hetzelfde ras gekozen. Daarmee hoop ik voor 1 oktober te kunnen oogsten, zodat het vanggewas er op tijd in kan.” De veehouder heeft namelijk zijn twijfels bij het onderzaaien. „Dat kan best goed uitpakken, maar het staat of valt met het weer. Als je tijdens het optimale onderzaaimoment niet op het land kan vanwege het weer of het is te droog, dan mislukt het. Mogelijk dat ik wel ga onderzaaien, maar alleen als de omstandigheden het toelaten. Met een vroeg ras neem ik toch minder risico’s.”
18 april is de maïs gezaaid. Het kiemde binnen een paar dagen en stond met een week boven. Daarna sloeg de kou toe en ging de ontwikkeling traag. Maar van schade door nachtvorst is geen sprake, laat de maïsteler weten. Inmiddels is de maïs het 4-blad stadium gepasseerd.