FvD wil omstreden Brabants emissiebesluit herroepen
Brabantse veehouders luiden de noodklok over de gevolgen van het feit dat zij bijna tien jaar eerder aan strenge stikstofemissie-eisen moeten voldoen dan hun collega’s in andere provincies. Voldoen aan deze eisen is momenteel alleen haalbaar met luchtwassers van circa 100.000 euro per stuk. De veehouders hebben de nieuwe provinciale FvD fractie van hun noodsituatie kunnen overtuigen. Voor FvD reden om in de statenvergadering van 14 juni een motie in stemming te brengen met als insteek dat het emissiebesluit met bijbehorende maatregelen uit 2017 wordt herroepen. In een toelichting stelt FvD statenlid Joris van den Oetelaar dat de FvD tijdens een bezoek aan een kalverbedrijf is geïnformeerd over de stand van zaken in de Brabantse veehouderij. „Vervolgens heb ik me in deze materie verdiept. Ik kom tot de conclusie dat dit beleid niet klopt. Eerder is een convenant gesloten tussen de veehouderijsector en de provincie Noord-Brabant, die vervolgens eenzijdig is opgezegd”, aldus Joris van den Oetelaar. Hij onderstreept dat het de taak is van de provincie is om voor haar boeren te zorgen en zeker niet om ze kapot te maken. Van den Oetelaar: „De provincie dwingt onze veehouders om forse investeringen te doen in luchtwassers. Investeringen die de veehouder niets opleveren en die hij na enkele jaren weer bij het grofvuil kan zetten. Kortom nutteloze investeringen alsgevolg van de strengere Brabantse regelgeving. Regelgeving die onze veehouders bovendien op een achterstand zet ten opzichte van de collega’s uit de andere provincies.”
Vóór nieuwe coalitie
FvD wil de motie die het omstreden besluit uit 2017 herroept, en de Brabantse boeren langer de tijd geeft om de benodigde investeringen te doen, zo snel mogelijk in stemming brengen. De eerste optie daartoe is de statenvergadering van 14 juni. Van den Oetelaar: „Deze motie kan niet wachten tot het nieuwe GS college is geïnstalleerd. De belangrijkste reden om deze motie met urgentie in stemming te brengen is gelegen in het feit dat de Brabantse veehouders de noodzakelijke vergunningsprocedure en financieringsaanvragen vóór 1 januari 2020 moeten afronden. Met het oog hierop is de behandeling op 14 juni al relatief laat. Bij een nog latere behandeling komt het mogelijke resultaat te laat voor veel veehouders. Wat verder ook meespeelt is het feit dat er een gerede kans bestaat dat de nieuwe coalitie het oude beleid handhaaft. In de praktijk betekent dit dat het nieuwe College ook het strenge maatregelenpakket van de ‘Versnelling Transitie Veehouderij’ in stand houdt. Voor ons redenen de motie zo snel mogelijk in stemming te brengen. Stemt dan iedereen naar eer en geweten, zonder gebonden te zijn aan een coalitieakkoord, dan heeft deze motie de grootste kans op een meerderheid.”
Blij met motie
In het Brabants Dagblad zegt ZLTO voorzitter Wim Bens blij te zijn met de steun en motie van FvD. Hij hoopt dat de eerder afgekondigde maatregelen worden ingetrokken. Zeker omdat de provinciale maatregelen voor de Brabantse veehouders onacceptabel zijn. En niet binnen de gestelde tijdspanne zijn te realiseren. Daarnaast zijn de extra investeringen voor velen financieel niet op te hoesten.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Forum voor Democratie, Brabants Dagblad, Eigen verslaggeving