Grondig: ‘Ministerie moet het teveel aan uitgegeven fosfaatrechten opkopen’
Dat schrijft Netwerk Grondig in haar eigen persbericht. De belangenorganisatie stelt dat Schouten met de brief van 24 mei – waarin zij naast de grotere afroming meldt dat de rechten uit de fosfaatbank van 2018 vervallen – lijnrecht ingaat tegen eerder gedane beloftes. „Grondgebonden melkveehouders zouden met de invoering van de Fosfaatwet gecompenseerd worden voor hun latente ruimte met rechten uit de Fosfaatbank. Die rechten mogen toch niet zomaar worden afgepakt?”
Grondig: „Het ministerie van LNV heeft zelf een miljoen te veel aan fosfaatrechten uitgegeven, daar heeft de melkveehouderij part noch deel aan gehad. Minister Schouten spreekt de sector altijd aan op verantwoordelijkheid nemen bij bijvoorbeeld een overschrijding van het fosfaat- of stikstofplafond. De handschoen mag nu door de minister zelf worden opgepakt. Daarbij komt de kwestie vleesvee. Het ministerie is door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven op haar vingers getikt. Alsnog moet er circa 300.000 kilo fosfaat aan vleesveehouders worden toegekend. Die rechten vallen nu niet onder het melkveeplafond, maar dat kan zo veranderen. Vleesveehouders kunnen deze rechten aan melkveehouders verkopen. Dan gaan ze wel meetellen bij het melkveeplafond. Als dat gebeurt, is het halen van het plafond een nog langere weg.”
Opkopen onvermijdelijk
Het opkopen van fosfaatrechten door het ministerie van LNV ziet Grondig als onvermijdelijk: „Het ministerie kan problemen door het teveel aan rechten niet afwentelen op de sector. Op dit moment zitten er circa 450.000 rechten in de fosfaatbank. Deze rechten mogen niet worden weggestreept, zoals de minister van plan is. Er zijn circa 420.000 te veel rechten in de sector. Laat de minister ruim het dubbele daarvan (1 miljoen) opkopen en die niet meer uitgeven. Dan herstelt het ministerie haar eigen fouten. Daar zal Schouten dan minimaal 150 miljoen euro voor moeten uittrekken. Met een miljoen rechten minder in de sector, kan de fosfaatbank open en kunnen de rechten in de fosfaatbank uitgegeven worden, zoals is toegezegd en ook afgesproken met Brussel.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Tekst: Netwerk GRONDig
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Netwerk GRONDig