LTO: verdubbeling afroming fosfaatrechten beter dan generieke korting

Meulenbroeks heeft gemengde gevoelens bij de beslissing. De minister heeft besloten om de maatregel door te voeren, zonder eerst overleg te plegen met de sectorpartijen. „Wij hadden geen zicht op de hoeveelheid fosfaatrechten in de fosfaatbank, en waren in de veronderstelling dat dit voldoende was om het overschot aan uitgegeven rechten te compenseren”, geeft de vakgroepvoorzitter aan.
Tegelijkertijd is Meulenbroeks blij dat de minister niet heeft gekozen voor een generieke korting. „Daar gaan wij nooit mee akkoord. Op deze manier is dat voorkomen. We realiseren ons dat het instrumentarium dat de minister tot haar beschikking heeft, beperkt is.”
LTO onderschrijft de visie van minister Schouten dat een onderscheid moet worden gemaakt tussen de rechten die zijn uitgegeven aan de melkveehouderij en de rechten die zijn uitgegeven voor het jongvee in de vleesveehouderij dat onder het fosfaatrechtenstelsel valt.
‘Snel duidelijkheid over Kringloopwijzer’
Meulenbroeks vindt dat er nu snel meer duidelijkheid moet komen over de mogelijkheden om de Kringloopwijzer te gebruiken bij de bedrijfsspecifieke verantwoording van fosfaatrechten. Minister Schouten besluit op basis van het advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) om hier een analyse van te maken. LTO pleit al langere tijd voor een pilot waar ondernemers echt mee vooruit kunnen. „De melkveehouderij moet daar helaas al erg lang op wachten. We zijn er altijd voorstander van om de mineralenverliezen te beperken. Ook vanuit klimaat en waterkwaliteit zijn pilots met experimenteerruimte en faciliterend beleid noodzakelijk.”