Afroming in het najaar mogelijk nog verder omhoog
Schouten verhoogt afroming fosfaatrechten naar 20 procent
Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Haar streven is om dit wetsvoorstel - dat nodig is voor deze aanpassing - zo snel mogelijk in werking te laten treden.
‘Indien blijkt dat het afromingpercentage van 20 procent onvoldoende zoden aan de dijk zet zal ik overwegen het afromingpercentage in het najaar van 2019 verder te verhogen’, zo schrijft zij. Wanneer het aantal rechten in de melkveehouderij onder het sectorplafond is gebracht (84,9 miljoen) wordt de fosfaatbank gevuld met de rechten die vanaf dat moment worden afgeroomd. ‘Dan zal ook het afromingpercentage weer worden teruggebracht naar het huidige percentage van 10 procent. Dit zal in ieder geval niet eerder zijn dan in 2020.’
De landbouwminister geeft aan dat de fosfaatrechten die in 2018 zijn afgeroomd worden geschrapt. Het gaat hierbij om een totaal van 420.000 kg. Ook de rechten die in 2019 worden afgeroomd zullen niet terugkomen op de markt. Het is nog onduidelijk hoeveel rechten dit zullen zijn.
Oplopen
Op dit moment is ongeveer 85,3 miljoen kilo fosfaatrechten toegekend aan de melkveehouderij. ‘Dit aantal kan enerzijds nog verder oplopen door bezwaar- en beroepsprocedures, en anderzijds afnemen door de afroming bij overdracht van fosfaatrechten’, meldt de minister van LNV. Schouten heeft de Europese Commissie er wel van overtuigd dat de fosfaatrechten voor vleesvee niet mee worden genomen.
Ingrijpend
‘Ik realiseer mij dat dit een ingrijpende maatregel is, maat het betreft een noodzakelijke maatregel om een generieke korting te voorkomen.’ Schouten vindt het van groot belang van de sector geen extra generieke korting wordt opgelegd. ‘De maatregel is bedoeld om het aantal rechten dat is toegekend aan de melkveesector zo spoedig mogelijk onder het productieplafond te brengen.’
Minder dieren, meer excretie
De fosfaatexcretie van de melkveesector zit onder het plafond, blijkt uit gegevens over het eerste kwartaal van 2019. Ten opzichte van de vorige kwartaalrapportage zijn de fosfaat- en stikstofexcretie door de sector licht gestegen, ondanks een afgenomen aantal gehouden dieren. Dit hangt volgens Schouten samen met de tegenvallende maïsoogst in 2018.