Tweede snede: goed melken of extra krachtvoer nodig?

De genetica geeft aan dat de doorschietdatums van gras er weer aan komen. Niet alleen de genetica heeft hier invloed op, ook de droogte speelt op veel plekken alweer of nog steeds een rol. De vers gras-analyses laten nu een redelijk eiwit met een hoog suiker zien. Het gras staat al redelijk droog op stam. De zon neemt in kracht toe, de ondergrond warmt verder op. Met andere woorden; het droogt snel en deze tweede snede mag eigenlijk qua conservering en benutting in de koe niet te grof en te droog worden (< 40 %)
Van maaien tot plastic erop binnen 24 uur
Grover materiaal is moeilijker aan te rijden. Dat wordt alleen maar lastiger als het ook nog te droog is. Als de omstandigheden het toelaten dus niet te laat maaien. Hoe meer je de bloei voor kunt zijn des te beter het is voor de productie van gras, het slagen van de kuil en het omzetten naar melk.
Of je hebt dus een wat lichtere snede of er zitten meer bloeiwijzen in. In beide gevallen weten we dat het hard droogt en snel te droog is. Niet teveel bewerken en binnen 24 uur het plastic erop.
Smakelijk, maar voor koeien is dat geen warme maaltijd.
De neus bepaalt waar de koeien de bek in gaan zetten en of ze wel of niet veel gaan selecteren.
Slechte bacteriën mogen geen kans krijgen of houden om zich prettig te voelen. Ze houden van zuurstof en een hoge pH. Melkzuur zorgt voor de lagere pH en de frisse geur. Als de kuil gevoerd gaat worden komt er weer zuurstof bij en is er het risico dat de aanwezige gisten weer actief worden.
Als er voldoende azijnzuur uit een toegevoegde bacteriestam is geproduceerd, dan doodt dat de gisten en voorkom je dus broei.
Mocht je ruwvoer beter willen benutten en een inkuilmiddel willen gebruiken dan is het advies om de volgende dosering te hanteren:
- 100.000 cfu / gram gras aan melkzuurvormende bacteriën
- 200.000 cfu / gram gras aan azijnzuurvormende bacteriën
Mocht het gras vanwege de planning of vanwege de omstandigheden toch te lang worden dan kun je altijd kiezen voor de volgende combinatie
- 100.000 cfu/gram gras aan melkzuurvormende bacteriën
- 150.000 cfu/gram gras aan azijnzuurvormende bacteriën
- enzymen
Tekst: Van Iperen