In 2018 fors lager percentage eiwit van eigen land

De zeven deelnemers behaalden in 2018 gemiddeld 52 procent eiwit van eigen land. In 2017 lag dit nog op 64 procent. Samen met WUR, PPP-Agro Advies en Bel Leerdammer, die het project ondersteunen hebben ze een checklist opgesteld om op het individuele bedrijf het aandeel eiwit van eigen land te verhogen. De betrokken veehouders geven aan dat ze er mee aan de slag willen, mits er een goede analyse ligt en er duidelijke handvatten zijn om op te sturen.
De checklist die binnen het project is opgesteld, bestaat uit de volgende punten:
- Weet waar je staat; dus ga eerst goed analyseren wat je resultaat is op ‘eiwit van eigen land’ in de Kringloopwijzer van afgelopen jaar, en hoe dit tot stand is gekomen.
- Analyseer de rantsoenpagina in de Kringloopwijzer, hoe hoog is het ruw eiwit per kVEM in het totale rantsoen. Bij meer dan 160 ruw eiwit/kVEM kan hier sowieso nog op geoptimaliseerd worden.
- Analyseer de gewasopbrengst, hoe ligt deze in vergelijking met voorgaande jaren en de benchmark (BIN) bedrijven? Als dit veel afwijkt kan er sprake van zijn dat er minder is gegroeid, en anders minder benut door gebruik van (te)veel aankoop van voer.
- Analyseer vervolgens het bodemoverschot, als dit veel hoger is dan bij collega bedrijven zegt dat iets over de manier waarop bemesting en ruwvoeropbrengst op elkaar afgestemd zijn. Als dit veel hoger is dan bij collega’s klopt er dus iets niet op het eigen bedrijf.
- Formuleer op basis van bovenstaande analyse bedrijfsdoelstellingen op het gebied van voeding en bemesting.
Streven naar lager eiwit in rantsoen
Volgens de samenwerkende partijen zoeken veehouders het vaak in het verhogen van de opbrengst. Zij zien juist mogelijkheden tot het verlagen van de totale eiwitbehoefte. Bij de deelnemende veehouders lagen daar ook de kansen. Als voorbeeld noemen de projectbegeleiders dat er bij dezelfde hoeveelheid melk per hectare verschillen zijn van ruim 312 kilo eiwitopname (50 kilo stikstof). Bij dezelfde gewasopbrengst geeft dit dan al een hogere eiwitbenutting van 8 procent. Daarnaast zien zij ook betere resultaten op scores voor andere onderdelen als broeikasgasemissie en ammoniakemissie. Het advies is om te werken naar een ruw eiwitgehalte van het totale rantsoen van rond de 160 of net daaronder.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Verantwoorde Veehouderij