‘Melkrobot haalt uiergezondheidsniveau conventioneel systeem niet’
Dat zegt de in uiergezondheid en melkkwaliteit gespecialiseerde, Engelse veearts Tom Greenham van het bedrijf Advance Milking. Greenham was gastspreker op een door farmaceut Hipra georganiseerde studiemiddag voor veeartsen, die in het teken stond van uiergezondheid en de melkrobot.
Hoger celgetal en bacterieniveau in robot
Volgens Greenham stijgt het tankcelgetal, wanneer melkveehouders overschakelen van een conventioneel- naar een automatisch melksysteem. Na drie tot vier maanden daalt dat celgetal weliswaar, maar zelfs na vier jaar haalt het gemiddeld niet het niveau van het gemiddelde bij conventionele melksysteem. De Engelse veearts vertelt verder dat bacterieniveaus bij melkrobots ook hoger zijn.
Een verklaring daarvoor is dat een melkrobot nog steeds niet net zo goed kan kijken als een mens, stelt Greenham. „Als een personeelslid een extra smerig uier ziet, maakt hij of zij die nog eens extra schoon. Een melkrobot ziet dat verschil niet.”
Voor het dierenwelzijn maakt het niet veel uit of het dier door een melkrobot of door een conventioneel melksysteem wordt gemolken, vindt de dierenarts. „Verschillende parameters spreken elkaar hier tegen”, zegt hij. „Zo is in onderzoeken gemeten dat de hartslag en het adrenaline-niveau bij koeien in een automatisch melksysteem lager liggen dan in een conventioneel systeem. Het cortisolniveau dat een graadmeter voor stress is, is dan weer ietsje hoger bij koeien in een stal met melkrobots.”
Oude onderzoeken
Greenham maakt voor zijn statements gebruik van diverse onderzoeken. De meesten daarvan zijn minstens 10 jaar oud. Toch zijn de resultaten uit die onderzoeken volgens de veearts nog steeds toepasbaar. „Nieuwe robots scoren niet duidelijk beter op uiergezondheid dan oudere varianten. Daarbij zijn de redenen waarom bacterieniveaus in robots hoger zijn dan in conventionele melksystemen – zoals de eerder genoemde smerige uier – nog steeds toepasbaar.”
Toch is Greenham geen tegenstander van automatisch melken. „Het maakt niet uit dat de automatische systemen wat minder scoren dan conventionele systemen. Als je maar binnen de randvoorwaarden van de melkverwerker voldoet, is het goed. De melkrobots voldoen daar ook vrijwel altijd aan. Het is zaak om de koeien zo goed mogelijk schoon te houden. Daarnaast is het verstandig om bij robotmelken een koe met een Staphylococcus Aureus-besmetting zo snel mogelijk van het bedrijf te verwijderen.”