Sector komt met plan van aanpak om stikstofuitstoot te reduceren

De sectorpartijen hebben de handen ineengeslagen om de stikstofproductie omlaag te brengen. Dat gaat zonder geforceerde maatregelen; de partijen zetten in op het bewust maken van melkveehouders van het probleem en van mogelijke oplossingen die de sector zelf kan bereiken.
11 miljoen kilo
Op de achtergrond speelt de dreiging van een nieuwe generieke korting, die minister Schouten in februari uitte. Aanleiding waren de CBS-cijfers, die aantoonden dat Nederland boven het stikstofplafond zat. Oorzaak was met name de melkveehouderij, die 11 miljoen kilo boven het sectorplafond lag. In een Kamerbrief dreigde minister Schouten toen er niet aan te ontkomen een nieuwe generieke korting in te voeren, als de sector zelf de stikstofuitstoot niet onder controle zou krijgen.
„De sectorpartijen hebben toen fel gereageerd en de mogelijkheid voor een nieuwe generieke korting verworpen”, vertelde Wil Meulenbroeks bij de presentatie van het nieuwe plan. „Maar daarmee hebben we wel de taak op ons genomen om het probleem zelf op te lossen.”
Ureumbenchmark
Het plan bevat geen dwangmaatregelen voor de boeren. In plaats daarvan hopen de belangenbehartigers boeren te laten inzien dat een efficiënt stikstofgebruik geld kan opleveren. Daartoe willen ze in de sector bewustwording creëren over stikstofproductie en de eigen prestatie. Het tankmelkureumgehalte geeft een goede indicatie over de stikstofefficiëntie van het bedrijf; NZO zal hiervan een benchmark maken die boeren kunnen gebruiken om hun rantsoensamenstelling te optimaliseren. De oplossing zal moeten komen op bedrijfsniveau, stelde Meulenbroeks, omdat de verschillen tussen bedrijven te groot zijn om met een generieke aanpak te komen. Het plan is volgens hem geen radicale koerswijziging, maar eerder een aanscherping van bestaand beleid.
Stikstof veel vluchtiger dan fosfaat
Voermaatschappijen werken hier ook aan mee, vertelde Nevedi-directeur Henk Flipsen. Hun adviseurs zullen hun klanten actief voorlichten over mogelijkheden om het stikstofgehalte te verlagen. „Maar we zijn hier al lang mee bezig”, argumenteerde hij. „In de afgelopen jaren is de hoeveelheid ruw eiwit in mengvoer al ver afgenomen en die daling zet door.”
Flipsen maakte een duidelijk onderscheid met het fosfaatvoerspoor. „Fosfaat is makkelijk te meten. Je weet hoeveel fosfor je in het voer stopt”, stelde hij. „Stikstof is veel vluchtiger, en daardoor minder goed op te sturen in het voer.”
Weinig jongvee
Veehouder Geert Stevens uit Holten (OV) stelde al bezig te zijn met het reduceren van zijn stikstofuitstoot als deelnemer van het project Koeien & Kansen. Hij weidt zijn koeien bijvoorbeeld vroeg, als het gras een hoog eiwitgehalte heeft. „Dan kies ik voor krachtvoer met weinig eiwit.” Hij gaf ook aan doelen te stellen qua stikstofefficiëntie en die te delen met adviseurs en erfbetreders. Ook houdt hij relatief weinig jongvee aan, ten einde oudere koeien te krijgen.
NMV-voorzitter Harm Wiegersma was enthousiast over de, overigens vrijblijvende, ureumbenchmark. „Een ureumgetal waarop je na iedere levering kunt bijsturen, is beter dan een kringloopwijzer achteraf. Het zou mooi zijn als iedere boer gaat proberen het ureumgetal 2 punten omlaag te krijgen.”