Contrast tussen noord en zuid in EU voerprognose

Dit is te danken aan de grote landen Frankrijk en Italië, waar de graanprognose hoger is dan het langjarige gemiddelde. Ook de maïsoogstprognose verbeterde door de gunstige groeiomstandigheden van de laatste maand in belangrijke teeltregio’s in Zuid-en Zuidoost Europa. Het is nog te vroeg om een inschatting te maken van de opbrengst van maïs in Noordwest Europa. Wel geven de JRC MARS analisten aan dat er in Nederland, Duitsland en de landen langs de Oostzee een flink neerslagtekort bestaat dat tot opbrengstderving gaat leiden als er niet snel regen valt.
Big data uit de ruimte en de computer
De Europese sojateelt, vooral in Italië en Zuidoost Europa een belangrijk gewas, is door aanhoudende regenval en koud weer vertraagd meldt het JRC MARS instituut. De opbrengstprognose van een breed scala aan akkerbouwgewassen en voedergewassen wordt opgesteld om de voedsel- en veevoerproductie in de Europese Unie te bewaken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van satellietbeelden en remote sensing, waardoor de opbrengstprognose aan nauwkeurigheid en betrouwbaarheid wint. De computerdata worden aangevuld met veldwaarnemingen en areaalgegevens van EuroStat.
Eiwit van eigen Europees land
Uit het deze week gepubliceerde ‘EU Feed Protein Balance Sheet 2017/18' blijkt dat de Europese Unie inclusief ruwvoer voor 80 procent zelfvoorzienend is voor diervoeders. De Europese Commissie stelt in dit rapport vast dat de Europese Unie een hoge zelfvoorzieningsgraad kent voor producten in diervoeders met minder dan 15 procent eiwit en voor veevoergrondstoffen met meer dan 50 procent eiwit. In deze categorieën bedraagt de zelfvoorzieningsgraad 97 en 92 procent. Voor producten met een eiwitgehalte tussen 30 procent en 50 procent ligt de zelfvoorzieningsgraad op maar 29 procent.