‘Mestverwerker in aanbouw heeft afzet al geregeld’
De mestverwerkingsfabriek, waar op jaarbasis 200.000 ton mest mag worden verwerkt, is gegarandeerd van aanvoer van mest. Daarvoor zorgen 85 varkens- en rundveehouders, die zich in 2000 verenigden in de Mineralen Initiatief Coöperatie (MIC), om de mest van de eigen bedrijven te verwerken.
„We zijn jaren op zoek geweest naar een geschikte locatie om zelf een fabriek te bouwen”, zegt voorzitter Tiny van Tilburg van MIC tegen maasdriehoek.kliknieuws.nl. Die locatie is nu dus gevonden.
80 procent volumereductie
De eerste 23 dagen wordt de mest vergist. De warmte die het oplevert, wordt verderop gebruikt in het proces. Directeur Peters is trots op de milieuwinst die wordt geboekt, bovenop de 80 procent volumereductie.
„Deze fabriek draait straks energieneutraal. In vergelijking met de traditionele afvoer van drijfmest, levert dit op jaarbasis 40.000 ton CO2-reductie op.” De transportbewegingen worden korter: per werkdag arriveren 24 vrachtwagens met mest, tegenover de afvoer van 3 vrachtwagens met mestkorrels.
Intratuin en supermarkten
De mestkorrels worden machinaal in zakjes van 5, 10 of 20 kilo gedaan, die straks hun weg vinden naar Intratuin en enkele supermarktketens. Alles gaat met een privaat label weg.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: maasdriehoek.kliknieuws.nl
Beeld: Agrio archief