Grapperhaus maakt afspraken over aanpak dierenrechtenactivisme
Dit schrijft Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil onder meer sneller kunnen schakelen tussen politie, Openbaar Ministerie (OM) en de burgemeester, bij een eventueel nieuw incident met dierenrechtenactivisten.
Minister Grapperhaus bracht samen met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bezoek aan de broers Joan en Jeroen Sleuwen in Boxtel. De minister schrijft hierover dat de impact van het gebeuren op de betrokkenen hem ‘bijzonder geraakt’ heeft.
Extremisme
In Nederland is meer sprake van dierenrechtenactivisme dan van extremisme. De gebeurtenissen in Boxtel zijn volgens Grapperhaus aan te merken als extremisme: „Nu personen bereid zijn geweest de wet te overtreden. De overheid treedt gebalanceerd op tegen activisme, zolang dit binnen de grenzen van de democratische rechtsorde blijft, maar treedt hard op indien sprake is van extremisme”, aldus de minister.
Grapperhaus stelt verder dat acties zoals in Boxtel, die strijdig zijn met de rechtsstaat, niet worden getolereerd en dat de politie, onder het gezag van het OM of de burgemeester hier tegen optreedt. „De overheid tolereert geen eigenrichting.”
Strafrechtelijk vervolg
Over het strafrechtelijk vervolg van de bezetting in Boxtel kan de minister geen inhoudelijke mededelingen doen. Wel schrijft hij dat er 64 activisten zijn aangehouden op grond van lokaalvredebreuk (art. 138 Wetboek van Strafrecht), er 12 activisten zijn aangehouden voor het niet kunnen tonen van een indentiteitsbewijs (447e Wetboek van Strafrecht) en één aanhouding van een tegendemonstrant voor de vernieling van een politiebus (350 Wetboek van strafrecht).