Protesterende Franse boeren heffen blokkades bij Lyon op
Het verkeersknooppunt Lyon was het doelwit in acties van boeren die aandacht willen voor hun slechte financiële situatie. Ze eisen hogere prijzen voor hun producten. Om hun ongenoegen kenbaar te maken werden de afgelopen week op tal van plaatsen wegen geblokkeerd.
Of er de komende dagen nieuwe acties komen is onduidelijk. Veel Franse boeren kunnen het hoofd financieel maar net boven water houden en willen meer steun van de overheid.
De Franse regering heeft wel toezeggingen gedaan, maar niet alle boeren zijn daar tevreden mee. Daarom geven sommigen geen gehoor aan de oproep van de grootste Franse landbouworganisatie om de acties te beëindigen.
Ergste crisis in 30 jaar
De Franse agrarische sector beleeft de ergste crisis in 30 jaar. Zeker 10 procent van de veehouderijbedrijven staat op de rand van een faillissement. Sinds het begin van het jaar zijn de prijzen voor hun producten enorm gedaald.
Volgens de boeren is de internationale markt ingestort, onder meer door het Russische voedselembargo en de dalende vraag uit China. Ook zijn in de afgelopen jaren steunmaatregelen vanuit de Europese Unie afgeschaft.
Oneerlijke concurrentie
Daarnaast vinden Franse boeren dat ze met oneerlijke concurrentie uit Midden- en Oost-Europa worden geconfronteerd. Ze eisen actie tegen de oneerlijke concurrenten en ze eisen ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies waar zij zelf mee te maken hebben.
De pijn voor de Franse boeren is vooral voelbaar in de handel in varkensvlees, rundvlees en zuivelproducten. In de rundvleessector dalen de prijzen al jaren. Dat komt deels door minder vraag in eigen land, maar ook door de economische malaise in Griekenland, één van de belangrijkste importeurs van Frans rundvlees.
Gesprekken leveren nog niets op
Boeren zijn ook kwaad op supermarktketens en tussenhandelaren, die volgens hen over hun rug winst maken. Om de boeren tegemoet te komen besloot de Franse regering 600 miljoen extra uit te trekken voor een steunpakket met 24 maatregelen.
De Franse landbouworganisaties zien het als een stap in de goede richting, maar geen oplossing voor de lange termijn. Nieuwe gesprekken tussen president Hollande en de boerenorganisaties op 23 juli hebben nog niets opgeleverd.