Veel reacties op problemen met vriespunt in melk
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/01/437/melkglazen-_melken-_melk-_melkput_s_r_2.-detail.jpg)
De ondernemers vertelden aan Melkvee.nl dat vanaf het moment dat zij de koeien onbeperkt gingen weiden, het vriespunt daalde onder de toegestane norm. Een van de leden van FrieslandCampina is zelfs overgestapt naar beperkt weiden, om melkweigering te voorkomen.
Melkvee.nl ontving enkele tientallen reacties via de reageerfunctie op de webstie en in de mail. Het overgrote deel betreft melkveehouders die het probleem herkennen en in meer of mindere mate ook zien dat de (onbeperkte) weidegang invloed heeft op het vriespunt. Maar er zijn ook boeren die dit verband niet zien, terwijl ze wel onbeperkt weiden.
‘Natte monsternamelepel’
Opvallend is de reactie van een veehouder die twijfelt over de manier van monsternemen en stelt dat er teveel waterresten achterblijft bij de monsternamelepel van de RMO. De desbetreffende ondernemer bij een aantal ophaalbeurten zelf een monster met een droge lepel en gaf deze voor onderzoek mee. Volgens de veehouder bleken de eigen monsternames allemaal gunstiger uit te pakken op het vriespunt, in vergelijking met de monsters die de RMO-chauffeurs namen.
De vele reacties zijn voor de redactie aanleiding om verder onderzoek te doen naar de mogelijke relatie tussen het vriespunt in de melk en weidegang. Lees meer in de uitgave van zaterdag 25 mei van Veldpost, Vee & Gewas, Stal & Akker en Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen.