Dierenactivisten Den Bosch doen afstand van gebeurtenissen in Boxtel
Tiental dierenrechtenactivisten ‘waken’ bij kalverslachterij in Den Bosch
„Deze ‘save’ is niet bedoeld om dieren te redden, maar een soort van wake”, zegt Maria, een dierenrechtenactivist ter plaatse tegen onze verslaggever Ruth van Schriek. De groepering Save Movement The Netherlands heeft naar eigen zeggen niets te maken met Meat the Victims, die maandag in Boxtel aanwezig waren. „Wij snappen hun doel wel, maar wij zijn tegen het overtreden van de wet.” Volgens de activiste in Den Bosch is wat zij daar doen wel legaal: „Wij willen de dieren die hier naar binnengaan een gezicht geven, dus transparantie. We demonstreren tegen de industrie, niet tegen de boeren.” Volgens de actiegroep komen er vandaag zeker 24 mensen bij de wake. Volgens onze verslaggever gaat het om 'een vreedzaam groepje demonstranten'.
Het aantal vrachtwagens dat het terrein van Vitelco komt oprijden 'lijkt opgedroogd', aldus onze verslaggever. Eén vrachtwagen is gearriveerd, maar was volledig gesloten waardoor de activisten niet hebben kunnen filmen.
Afspraken
De actiegroep heeft afspraken gemaakt met het slachthuis. „Met vier mensen tegelijk mogen we een truck benaderen om dieren die erin zitten te filmen”, aldus Maria. Volgens de afspraak mogen de activisten de dieren niet aanraken en mogen de chauffeurs van de vrachtwagens niet gefilmd worden. Omstreeks 12.00 uur mogen de activisten demonstreren op straat. Woordvoerder Paul Meeuwissen van de slachterij beaamt dat: „Ze zijn hier al voor de zesde of zevende keer, ze komen eens in de twee maanden demonstreren.”
Volgens Meeuwissen zijn er vooraf ook duidelijke afspraken gemaakt. „De aanvangstijden en duur van de demonstratie ligt vast. Daarnaast zijn er ook regels over de plek van de demonstratie. Onze auto's wachten voor de poort heel even voordat ze naar binnen gaan.” Dat moment grijpen de dierenrechtenactivisten aan om video's te maken van de dieren in de trucks.
Boxtel
Ondanks de grote media-aandacht en reuring na de overval van Meat the Victims in Boxtel, is Meeuwissen niet bang voor escalatie bij de slachterij. „We hebben wel voorzorgsmaatregelen getroffen, door extra beveiligers in te zetten. Maar het verloopt tot nu toe gewoon conform de afspraken, deze worden wederzijds gerespecteerd.” De beveiliging bij het pand geeft tegenover onze verslaggever eveneens aan niet bang te zijn voor escalatie. „Ze willen deze ‘safe’ niet verkloten.” De politie geeft ter plaatse aan niet veel mensen te verwachten en hebben minimaal ingezet.
De dierenrechtenactivisten hebben morgen een 'wake' gepland bij een kippenslachterij in Nunspeet (GD).
Inmiddel gaan er berichten rond dat de dierenrechtenactivisten van Meat the Victims aanwezig zijn in het buitengebied van Moergestel. Boeren in de omgeving worden geadviseerd de deuren van het bedrijf op slot te doen.
Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.
Tekst: Ruth van Schriek
Na van alles gedaan en gezien te hebben, teruggekeerd naar de Achterhoek. En bijna terug naar de boerderij waar ze opgroeide. Na jaren als eindredacteur voor de kranten en magazines van Agrio gewerkt te hebben, trok ze zelf de laarzen aan. Met camera, pen en papier op weg naar boeren, om met veel belangstelling hun altijd interessante verhaal te horen. En dit bij thuiskomst op te schrijven.
Beeld: Ruth van Schriek