Veel melk per kilo fosfaat door voeren en landwerk uit te besteden

De Agroscoopbokaal werd afgelopen donderdag uitgereikt. Het voerbedrijf doet dit om melkveehouders te belonen voor hun streven naar ambitie, duurzaamheid of rendement. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de gegevens uit het monitoringsprogramma Agroscoop. Dit jaar stond de productie per kilo fosfaat centraal.
In 2018 behaalde V.O.F ‘de Scheurhorst’, een rollend jaargemiddelde van 12.390 kg melk met 4,26% vet en 3,44% eiwit. De 130-koppige veestapel wordt gemolken met twee melkrobots. In totaal is 77 hectare land ter beschikking.
Met de komst van fosfaatrechten wilde de familie niet uitbreiden, maar zien ze het als uitdaging om de beschikbare fosfaatruimte zo goed mogelijk. Te benutten. Zo heeft het bedrijf zowel de levensduur als melkproductie van de melkkoeien weten te verhogen en is het aantal stuks jongvee de afgelopen jaren bijna gehalveerd. Dit resulteerde uiteindelijk in een hoge productie van 231 kilo meetmelk per kilo fosfaat.
Gebruik maken van gezondheidsdata
Volgens het voerbedrijf is het succes met name te danken aan de extra aandacht op het gebied van diergezondheid. De familie besteed het voeren en een gedeelte van de ruwvoerteelt uit aan de loonwerker. „Daardoor heeft Erwin extra tijd om veel tussen zijn koeien te lopen. Zo kan hij meer tijd besteden aan stalhygiëne en gezondheidsproblemen bij het melkvee in een heel vroeg stadium op te sporen. Koeien met afwijkend gedrag worden direct getemperatuurd. Daarnaast maakt het bedrijf goed gebruik van de aanwezige gezondheidsdata, zoals vreetmonitoring op de halsbanden en geleidbaarheidsdata uit de melkrobot“, aldus het voerbedrijf.
De veehouder zelf ziet het als een groot voordeel om zo weinig mogelijk tijd op het land aan het werk te zijn. „Als ik een dag op het land aan het werk zou gaan en ik mis daardoor net een koe met mastitis, dan baal ik daar een week van” legt Erwin Berenpas uit.
Koeien weer naar buiten
„De familie Berenpas zijn echte vakmensen die streven naar het maximale resultaat. Of het nu gaat om de melkproductie, transitiemanagement, jongveeopfok of ruwvoerteelt, het is allemaal heel goed voor elkaar”, vertelt melkveespecialist Bram Dorresteijn, van ForFarmers. „Door op alle gebieden te optimaliseren laten zij zien dat het mogelijk is om zowel gezondheid, levensduur als melkproductie van de veestapel te verhogen en dat is een enorm knappe prestatie.” Samen met Bram, stelt het bedrijf ieder jaar duidelijke doelen. Zo hebben ze afgelopen jaar gewerkt aan het verbeteren van het droogstandsprotocol. Voor dit jaar ligt de focus op weidegang. De koeien gaan voor het eerst in jaren weer naar buiten.