Miljardenclaim tegen ABN Amro om renteswaps
Bij vernietiging of ontbinding van de renteswaps dient ABN Amro vanwege de gedaalde euriborrente vanaf 2008 jaarlijks gemiddeld 3 procent rente terug te betalen. Dit komt neer op een schade van ruim 4 miljard, meldt de stichting Renteswapschadeclaim in een persbericht.
ABN Amro verkocht in de periode van 2005 tot 2011 nagenoeg alleen leningen met renteswaps. Renteswaps zijn complexe financiële producten en zouden de bedrijven moeten beschermen tegen stijgende rente.
Onjuist geïnformeerd
Maar de ABN Amro verhoogde tussentijds op grote schaal de renteopslag waardoor ondernemers werden geconfronteerd met fors hogere maandlasten. De stichting stelt namens haar klanten dat MKB-ondernemers nooit renteswapovereenkomsten zouden hebben gesloten als zij een juiste voorstelling van zaken hadden gehad.
De stichting wordt hierin gesteund door de recente rechtsspraak, waaronder het vonnis van 17 juni 2015 van de Rechtbank Amsterdam, waarin gesteld wordt dat de renteopslagen onverschuldigd zijn betaald. Eerder dit jaar dagvaardde de stichting al collectief 111 Rabobanken vanwege renteswaps.
Ultimatum tot 24 juli
Mr Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Renteswapschadeclaim: „Na de Rabobank gaan we nu ook ABN Amro collectief dagvaarden vanwege de onrechtmatige verkoop van renteswaps. Hiertoe hebben wij ABN Amro een ultimatum gesteld dat 24 juli 2015 afloopt.”
„De gevolgen voor de bank zijn verstrekkend. Want ABN Amro moet nu met het oog op de beursgang in de prospectus openheid van zaken gaan geven. Wij beseffen dat de positie van de ABN Amro behoorlijk kwetsbaar is. De ABN Amro kan zich niet zoals de Rabobank blijven verschuilen achter het argument dat het om bedrijfsgevoelige informatie gaat, en dat juichen wij van harte toe”.
Stichting Renteswapschadeclaim
De stichting Renteswapschadeclaim komt op voor gedupeerde MKB-ers met een renteswapcontract bij Rabobank, ING Bank of ABN AMRO Bank.