Adviesbureaus presenteren kringlooplandbouwplan
De twee samenwerkende instanties definiëren kringlooplandbouw als volgt: ‘Het optimaliseren van het bedrijfsrendement in de brede zin (economisch en sociaal-maatschappelijk), door zoveel mogelijk gebruik makend van eigen resources in evenwicht en met respect voor de natuurlijke omgeving (bodem-, lucht-, water- en natuurkwaliteit, landschappelijke waarde, klimaat en dierenwelzijn)’. Boerenverstand en het Louis Bolk instituut vinden dat 15 procent van de Nederlandse melkveehouders in meer of mindere mate aan deze definitie voldoet.
Merendeel boeren valt onder ‘gemiddelde landbouwpraktijk’
Het overgrote gedeelte van de boeren – zo’n 65 procent – valt volgens de instanties onder de categeorie ‘gemiddelde landbouwpraktijk’, waarin boeren opereren binnen de wet- en regelgeving en de adviezen van erfbetreders, belangenorganisaties en collega-boeren volgen. Zij voeren hier en daar wel aspecten van kringlooplandbouw door, maar niet extreem.
Volgens Boerenverstand en het Louis Bolk Instituut kunnen huidige kringloopboeren als voorbeeld en inspiratie dienen voor de groep boeren, die nu nog de gemiddelde landbouwpraktijk volgt, maar ook graag anders wil werken. In de praktijk komt dat neer op een forse verlaging van inputs als kunstmest, krachtvoer, bestrijdingsmiddelen en financiering, gekoppeld aan een maximale efficiëntie van ‘resources’ (bodem, voer, dieren, biodiversiteit, landschap en geld).
Met kleine stapjes naar kringlooplandbouw
Met kleine, goed begeleide stappen, kunnen boeren zelf werken richting een verbeterd integraal bedrijfsrendement met behulp van studiegroepen, praktijknetwerken en onafhankelijke adviseurs. Tegelijkertijd zullen er door alle partijen ‘rond’ de boer op een consistente manier op de lange termijn gericht andere randvoorwaarden (ruimte) gecreëerd moeten worden om die stappen ook te faciliteren, stellen de beide instanties die het onderzoek uitvoerden.
Overheden, onderwijs, voorlichting en onderzoek, toeleverende bedrijven, banken, afnemers, retail, sectorvertegenwoordigers en NGO’s moeten hierin allemaal hun steentje bijdragen. In de samenvatting van de brief van Boerenverstand en Louis Bolk Instituut is te lezen hoe deze twee instanties dat voor zich zien.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Boerenverstand, Louis Bolk Instituut