Maïstelers op zand en löss kiezen voor (zeer) vroege rassen
Maïstelers op zand en löss waren al verplicht om een vanggewas te zaaien na de maïs. Nieuw is de introductie van de 1 oktober-regel, legt De Munnik uit. Telers kunnen kiezen: of ze moeten de maïs vóór 1 oktober van het land af hebben (zodat de inzaai van een vanggewas meer kans van slagen heeft), óf ze oogsten later, maar dan moeten ze verplicht een vanggewas onderzaaien.
„We merken dit seizoen een enorme groei in het segment vroege en zeer vroege maïsrassen in het zuiden en oosten”, geeft De Munnik aan. „Telers die normaal latere rassen gebruiken, kiezen nu soms zelfs voor ultravroege rassen, om maar voor 1 oktober te kunnen oogsten.” Het inzaaien van een vanggewas na de maïs is namelijk een stuk eenvoudiger en daardoor goedkoper dan onderzaaien.
Onderzaai
Onderzaai kent meer uitdagingen. Hiervoor worden voornamelijk grasachtigen gebruikt, die doorgaans tegelijk met de maïs worden ingezaaid. Dat betekent extra concurrentie voor de maïs. Bovendien maakt het onkruidbestrijding lastig, en slaat het gras onder de maïs niet altijd even goed aan.
Limagrain heeft zelf proeven gedaan met diverse groenbemesters om te kijken hoe die zich gedragen onder maïs. Daaruit is naar voren gekomen dat een mengsel van 50 procent Westerwolds raaigras, 25 procent bladrammenas en 25 Japanse haver de grootste kans van slagen heeft. Dat gaf de beste resultaten op het vlak van aanslaan, mineralenvastlegging en beworteling, zonder dat de groei van de maïs werd belemmerd, aldus het bedrijf.
Groeispurt
Het advies van Limagrain is om dit nieuwe mengsel LG Onderzaai in te zaaien wanneer de maïs zich in het zes- tot zevenbladstadium bevindt. De Munnik: „Onder de maïs blijft het dan laag, maar zodra de maïs is geoogst, maakt het een groeispurt.”
Bladrammenas wortelt heel diep met een penwortel, wat bevorderlijk is voor de bodemstructuur. Het onderfrezen van dat mengsel zorgt vervolgens voor extra organische stof in de bodem, wat de bodemkwaliteit als geheel ten goede komt. Limagrain verwacht dat een substantieel deel van de telers dit seizoen gaat kiezen voor onderzaai, vanwege de nieuwe regels.