Skal: 'Berichten RTL over fouten biologisch voedsel onjuist en onvolledig'
„De producten van bedrijven waar afwijkingen zijn geconstateerd zijn nog steeds biologisch conform de bio-certificering op basis van de bio-regelgeving”, stelt zij, Wat Skal betreft staat de biologische status van de producten dan ook niet ter discussie. Een dialoog over de zwaarte van onze sancties gaat Skal evenwel graag aan. „Misschien moeten we sneller rode kaarten gaan geven”, aldus Klijn.
Reactie Carola Schouten
Minister Carola Schouten zei vanmorgen in een reactie op het bericht van RTL Nieuws dat 'er harder moet worden opgetreden tegen biologische boeren die de fout in gaan'. Vorig jaar bleek uit een evaluatie over het handelen van Skal al dat niet alle mogelijkheden voor sancties worden ingezet.
Reactie Bionext
Vooral beginnende biologische boeren en omschakelende boeren uit de gangbare landbouw maken relatief veel fouten, blijkt uit een analyse van Bionext van de betreffende dossiers. „Fouten die onze aandacht verdienen en ons erop wijzen dat we deze boeren nog beter moeten begeleiden", aldus Bionext in een reactie op een nieuwsbericht van RTL Nieuws dat honderden producten onterecht als biologisch verkocht worden.
Onterecht beeld
Door het nieuwsbericht van RTL is volgens de Skal-directeur echter een onterecht beeld ontstaan dat het dierenwelzijn bij biologische bedrijven niet op orde is. „Uit de inspectiegegevens die Skal heeft gedeeld, heeft RTL de uitzonderingen gehaald waar het dierenwelzijn minder goed op orde is en Skal maatregelen heeft moeten nemen. Het beeld dat RTL geeft, komt dan ook niet overeen met het beeld dat Skal heeft als toezichthouder op de biologische sector.”
Skal zegt wel degelijk scherp toe te zien op dierenwelzijn, maar geeft bedrijven waar afwijkingen worden geconstateerd ook de gelegenheid deze fouten te herstellen.
Melkveebedrijven
RTL beschrijft in haar berichtgeving onder meer twee melkveebedrijven. Een van die bedrijven kreeg volgens Skal in 2017 en 2018 twee gerichte inspecties, twee herinspecties, een basisinspectie en een inspectie hercertificering. „De daarbij geconstateerde afwijkingen over te weinig strooisel betroffen steeds een ander deel van het bedrijf, waarbij de eerdere afwijking wel steeds hersteld werd, maar er vervolgens in een andere stal een afwijking geconstateerd werd (eerst kalverligboxen, dan de groepshuisvesting en daarna de ossen).
Op 18 april 2018 werden alle afwijkingen op strooisel opgeheven. Omdat dit bedrijf zich bereid toonde om te verbeteren, werd het bedrijf niet opgeschort of gedecertificeerd.
Certificaat opgeschort
Ook in een andere interpretatie bij een melkveehouder herkent Skal zich niet. „Dit bedrijf is op 21 december 2017 opgeschort en kon vanaf dat moment geen biologische melk meer leveren. Deze melk is dus gangbaar afgezet.”
Tijdens de opschortingsperiode zijn volgens Skal twee herinspecties uitgevoerd. Eén op 25 januari 2018 waarbij geconstateerd werd dat de zaak nog steeds niet op orde was. De volgende op 17 mei 2018 waarbij wel alle afwijkingen waren opgeheven. „Op dat moment is de opschorting opgeheven. De melkveehouder is in de tweede helft van 2018 alsnog door ons gedecertificeerd, toen er nogmaals een afwijking op dierenwelzijn werd geconstateerd.”
Klijn betreurt het beeld dat RTL dan ook schetst in het nieuwsbericht. „Wij certificeren 5.000 bedrijven, 996 van die bedrijven hadden een ernstige of kritieke afwijking in de anderhalf jaar waarover RTL de rapporten heeft opgevraagd.”