RTL: Bio-voedsel in winkel voldoet niet altijd aan regels biologisch
In de winkel vonden inspecteurs van Skal vleesproducten met het biologische logo, terwijl de producten niet biologisch waren. Dat gebeurde ook met producten als honing, melk en yoghurt.
Volgens de nieuwszender gaat het om 200 boeren die zich niet aan de regels zouden houden op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu.
Ook groenten en fruit
Ook bij het telen van groente en fruit worden regels overtreden. Zo gebruiken volgens RTL zo'n 20 boeren kunstmest en meststoffen die niet zijn toegestaan. Ook zouden gewassen soms worden ingezaaid met, voor de biologische sector, niet toegestane middelen. Daarnaast zou een deel van de boeren hun gewassen bespuiten met gewasbeschermingsmiddelen die evenmin zijn toegestaan in de biologische sector.
Op het gebied van dierenwelzijn zouden tientallen boeren niet aan de regels hebben voldaan. Dieren zouden te weinig ruimte hebben in de stal of zonder strooisel zitten. Ook zijn er dieren gezien, die waren aangebonden of medicijnen kregen toegediend om te voorkomen dat de dieren ziek worden.
Medicijnen en antibiotica
In de biologische sector is, net als in de gangbare veehouderij, het preventief toedienen van antibiotica verboden. Antibiotica mag in beide sectoren alleen worden gebruikt als dieren ziek zijn.
Voor het gebruik van andere preventieve medicatie gelden eveneens strenge wettelijke regels. Dieren mogen alleen preventief worden behandeld als het risico groot is dat een heel koppel ziek wordt. In dat geval worden de zieke en de niet-zieke dieren behandeld. Veehouders mogen dit nooit doen zonder tussenkomst van een dierenarts. Standaard preventieve medicijnen geven is in alle sectoren verboden. Ook medicatie mengen in het voer is al jaren verboden in Nederland voor alle veehouderijsectoren.
Willen veehouders medicijnen gebruiken, of je nou gangbaar of biologische veehouder bent, mag dit alleen met tussenkomst van een dierenarts. Veehouders in welke sector dan ook, mogen niet zomaar zelf medicatie toedienen aan een dier. Hier moet altijd goedkeuring voor zijn van een dierenarts en meestal is hij/zij ook de enige die de medicatie mag toedienen.
Weidegang
RTL stelt in de uitzending ook dat dieren soms niet de verplichte weidegang krijgen. Varkens, koeien, kippen en geiten moeten in de biologische houderij naar buiten kunnen. Bij koeien in de biologische veehouderij zijn er echter geen bepalingen over hoe lang een koe minimaal per dag in de wei moet lopen.
In de gangbare melkveehouderij geldt voor weidemelk de regel: minimaal 6 uur per dag en 120 dagen per jaar. Bij biologisch geldt alleen dat stallen en weilanden zo zijn ingericht dat de dieren zich op ‘een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen gedragen’. De dieren moeten volgens Skal wel altijd naar buiten kunnen, tenzij dit niet kan door weers-, en bodemomstandigheden. Skal heeft vooralsnog niet gereageerd op dit bericht.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: RTL, Eigen verslaggeving