Veehouders melden koeien met 'wilde zucht'
„We hebben meerdere koeien met enorm dikke kwartieren. Het lijkt op oedeem”, start de melkveehoudster haar vraag op het koeienforum. „Ik denk aan een allergische reactie of zoiets. Kennen jullie dit probleem en zo ja, wat is dit? En hoe moet ik hier mee omgaan? Een pijnstiller lijkt niet zo te helpen en insmeren met uiermint en zwarte zalf ook niet.”
Verschillende melkveehouders herkennen de symptomen en willen ook weten waardoor het komt. Anderen denken een verklaring te hebben voor de dikke kwartieren. Die varieert van zomerwrang tot een te hoge kation-anionbalans en van een allergische reactie tot een insectenbeet. En ook het stoten door een andere koe wordt als mogelijke oorzaak genoemd. Volgens de ene veehouder gaat het na enkele dagen vanzelf over en volgens een ander houdt het zeker enkele maanden aan.
Niet erg schadelijk
Volgens dierenarts Heleen Klunder van dierenartsenpraktijk Zuidwest-Drenthe wijzen de symptomen op het fenomeen ‘wilde zucht’, dat vervelend voor de koe kan zijn, maar verder niet heel schadelijk lijkt. Volgens een rapport in haar bezit komt het bij 0,4 procent van de melkkoeien voor. „Er is nog heel weinig bekend over de exacte oorzaak van deze vorm van zucht”, vertelt ze. „Bij zomerwrang en andere soorten mastitis zijn er vlokjes in de melk zichtbaar, dus dat kan de oorzaak eigenlijk niet zijn. We weten dat de kation-anionbalans bij zucht inderdaad een rol kan spelen, maar dan lijkt mij dat het over de hele uier zichtbaar zou moeten zijn. Een allergische reactie zou kunnen. Daarbij komt histamine vrij en dat kan resulteren in zucht. Zucht kan overigens wel aan één kant ontstaan, wanneer de koe steeds op één zijde ligt.”
Behandelen van het gezwollen kwartier is volgens de dierenarts niet eenvoudig. „Je kunt hoogstens proberen de doorbloeding wat te verbeteren met uiermint.”
Dit artikel verscheen eerder in de regiobladen Veldpost, Vee&Gewas, Agraaf en Stal&Akker. Klik hier voor een proefnummer van één van deze bladen.