Vliegen dragen meer ziektes bij zich dan gedacht
Vliegen planten zich vliegensvlug voort
Bij een gunstige temperatuur legt een volwassen vlieg 1000 eitjes, dat zijn 15 tot 20 generaties per seizoen met een levenscyclus van ongeveer 14 dagen. Voor een succesvolle bestrijding is het noodzakelijk om met een combinatie van middelen te werken die zowel op de maden als op de volwassen vlieg is gericht.
Bestrijding van maden
Door maden te bestrijden kan vliegenoverlast in de zomer voorkomen worden. De koeien hebben minder last van stress, waardoor ze beter presteren. Daarnaast is ook prettiger werken voor de veehouder met het bijkomend voordeel dat er ook minder vliegenoverlast is op het terras in de tuin.
Ervaring familie Meulenbroeks
De familie Meulenbroeks heeft een bedrijf met 200 koeien. Zij bestrijden al 15 jaar naar volle tevredenheid maden om vliegenoverlast in de zomer te voorkomen. In onderstaand interview licht Mariette haar ervaring toe.
Wat is het belang van vliegenbestrijding?
“ Wij vinden een goede vliegenbestrijding erg belangrijk. Ten eerste omdat we vliegen vies vinden, daar houden we niet van. Ten tweede is het niet prettig voor de dieren. Ze worden er erg onrustig van en heeft het een negatief effect op de groei en productieresultaten. Ten derde willen we geen vliegen hebben tijdens het melken in de carrousel. Dit ter voorkoming dat vliegen in de uiers pikken en het melkstel van zich af slaan. Daarnaast is vliegenvrij ook voor onszelf veel prettiger.”
“Die dieren presteren beter en ook voor onszelf is het prettiger werken.”
Waar en hoe wordt MS Madendood toegepast?
“We gebruiken MS Madendood in alle strohokken, de eenling hokken, groepshokken en de kalverhokken, de potstal en de afkalfstal. We mesten de strohokken uit, gieten vervolgens alle randen en hoeken in met MS Madendood en dan gaat er opnieuw stro in. Ook in de koestal passen we MS Madendood toe. We hebben dichte vloeren en verwijderen het mest zoveel mogelijk. Plaatsen waar het mest vastligt spuiten we in met MS Madendood. Dit doen we 1x per 6 weken, vanaf april tot eind augustus/september.
Wat is het grote voordeel van maden bestrijden?
“Door de madenbestrijding hebben we geen last van vliegen in de zomer, dus veel minder onrust onder de koeien. En als we wel een paar vliegen hebben, dan gebruiken we Veerust en dan zijn ze nog zo weg.“
“In de zomer hebben we geen vliegen op het terras in de tuin en kunnen we barbecueën zonder vliegen hier”
Daarnaast is het voor jezelf ook veel prettiger. Wij hebben op het terras in de tuin geen vliegen.”
Bestrijding van de volwassen vlieg
Om volwassen vliegen te bestrijden zijn er diverse mogelijkheden. Er kan gebruik gemaakt worden van de wettelijk toegestane bestrijdingsmiddelen met diverse werkzame stoffen of er kan gebruik gemaakt worden van biologische bestrijding.
Effect biologisch bestrijden.
Is het mogelijk om op een biologische manier vliegen effectief te bestrijden? Ja, dat kan zeker.
Joan Rooijakkers van APC licht dit toe. Joan heeft meer dan 20 jaar ervaring in de professionele ongediertebestrijding. Joan heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van biologische bestrijding. En de biologische bestrijding maakt nog steeds vele ontwikkelingen door. Deze manier van bestrijden zorgt een flinke reductie van het gebruik van biociden.
Wat zijn de voordelen van biologisch bestrijden?
Biologisch bestrijden van vliegen is een 100% natuurlijke, effectieve bestrijding. Het is veilig voor mens, dier en milieu. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën en er wordt geen resistentie opgebouwd.
“Onze bestrijdingsmethoden zijn erop gericht om het biocidegebruik tot maar liefst 75% te reduceren.”
Hoe werk het ?
Door het inzetten van roofvliegen, sluipwespen en/of roofmijten worden vliegenproblemen opgelost. Een op maat gemaakt vliegenbestrijdingsplan zorgt voor de perfecte aanpak op het bedrijf.
Bestrijding met roofvliegen
Het draait hier om de speciale roofvlieg Ophyra aennescens, ook wel bekend als de drijfmestvlieg. Deze roofvlieg wordt in een laboratorium gekweekt en is daarom gegarandeerd vrij van alle ziekten. De roofvlieg kan dus zonder enig risico voor mens en dier gebruikt worden. De roofvliegpoppen worden rechtstreeks op de mest uitgestrooid. Om een zo gezond mogelijke populatie van roofvliegen op te bouwen en in stand te houden, is het belangrijk deze behandeling meerdere keren per jaar te herhalen.
Inzet van sluipwespen
Sluipwespen maken het mogelijk om op droge of stro mestsystemen het vliegenprobleem op te lossen zonder gebruik van chemicaliën. Het systeem is gebaseerd op de sluipwesp ‘Muscidifurax spp’. De sluipwespen ontwikkelen zich uit de poppen en na een paar dagen gaan ze op jacht naar vliegenpoppen waar zij hun eitjes in leggen. De larven van de sluipwespen vullen zich vervolgens met de inhoud van de vliegenpop. Op deze manier wordt de ontwikkeling van nieuwe vliegen voorkomen.
Vliegenplaag aanpakken met roofmijten
Roofmijten reageren effectief op een groeiende vliegenplaag. De roofmijten eten vliegeneieren en jonge larven waardoor de vliegenpopulatie op een natuurlijke manier onder controle wordt gehouden. Roofmijten functioneren perfect in droge of vochtige mest en daar waar stro wordt gebruikt. De roofmijt is veilig voor de gezondheid van mens, dier en milieu.
Tekst: MS Schippers