Lichte verbetering liquiditeitspositie melkveebedrijven
De liquiditeitspositie van de Nederlandse melkveehouders verbetert langzaam. Dat stelt ABN Amro op basis van een analyse van de gemiddelde stand van de rekening-courant van veehouders eind maart 2019. Deze was 10.600 euro beter dan op 31 december 2018. Deze verbetering komt voor de bank niet onverwacht. Ondanks de dalende melkprijs, nam het saldo op de rekening-courant toe doordat de melkopbrengsten in januari door extra betalingen over het voorgaande jaar, zoals premies voor verduurzaming en weidegang, altijd hoger zijn. In vergelijking met het vorige kwartaal werd bovendien gemiddeld minder geïnvesteerd en lagen de toegerekende kosten op een lager niveau.
Gemiddeld 7.000 euro positief
Het saldo op de rekening-courant rekening van melkveehouders, die bij de ABN Amro bankieren, was op 31 maart 2019 gemiddeld 7.000 euro positief. Dit is een stijging van 10.600 euro ten opzichte van de stand aan het eind van 2018, maar wel 10.000 euro lager dan een jaar eerder. De verschillen tussen de bedrijven onderling zijn groot. Zo stond eind maart 2019 11 procent van de bedrijven meer dan 50.000 euro in het rood en 14,4 procent tussen de 25.000 en 50.000 en 16,1 procent tussen de 25.000 en 0 euro in het rood. Daarentegen had ruim een kwart van de bedrijven meer dan 25.000 euro op de lopende rekening staan en bij ruim 32 procent van de bedrijven bedroeg het saldo tussen de 0 en 25.000 euro. De daling op jaarbasis kwam vooral door lagere inkomsten uit melk en zuivel. In maart stond de rekening-courant positie onder druk door een toename van de investeringen en toegerekende kosten. Verder bestaat een deel van de extra aflossingen uit aflossing van de aankoop van fosfaatrechten. De aflossing hiervan is in het eerste kwartaal van 2019 gestart.
Productie en prijzen 1e kwartaal
Bij een analyse van de melkmarkt in het eerste kwartaal signaleert ABN Amro dat de boterprijzen zich 20 procent onder het gemiddelde niveau van 2018 bevinden. Begin 2019 steeg de boterprijzen iets, om vervolgens medio april weer te dalen naar het niveau van eind 2018. De magere melkpoederprijs daalde sinds half september met circa 4 procent minder dan de boterprijzen. Sinds begin 2019 laten de melkpoederprijzen een stijgende tendens zien. Per saldo liggen de melkpoederprijzen nu bijna 10 procent boven het gemiddelde van 2018. Door de betere marktomstandigheden zijn er nauwelijks interventievoorraden melkpoeder meer. Zowel in Europa als in andere belangrijke zuivelproducerende landen werd in 2018 meer melk geproduceerd (behalve in Australië en Rusland). De Nederlandse melkaanvoer daalde in 2018 met 3 procent. ABN Amro verwacht dat deze tendens zich in 2019 voortzet.
Komende acht maanden
ABN Amro durft geen voorspelling te doen of de naweeën van de droogte van 2018 dit voorjaar nog voelbaar zijn. Een positief effect is de goede temperatuur, waardoor de grasgroei al vroeg op gang is gekomen. Voor het eerste kwartaal is dit gunstig; een eventueel tekort aan ruwvoer hoeft niet met aankopen te worden gecompenseerd. De afgelopen winter (behalve de eerste helft van maart) is wel vrij droog verlopen. Op termijn zou dit volgens ABN Amro kunnen leiden tot een tekort aan ruwvoer, mede doordat de ruwvoervoorraden uit voorgaande jaren zijn aangewend vanwege de droogte in 2018. Sinds begin dit jaar steeg de Global Dairy Trade prijsindex met bijna 20 procent. Deze bevindt zich nu op het niveau van zomer 2017. Die periode kenmerkte zich door een sterke stijging van de melkprijs.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: ABN Amro, Agrimatie Wageningen Economic Research