Haalt u het maximale uit het mengvoer?
Waarom zijn er veel rantsoenen die snel gaan broeien?
Er wordt veel aandacht geschonken aan inkuilmanagement, dit is een belangrijk thema. Ondanks de vele aandacht hiervoor, zien we dat er toch nog vaak zaken misgaan tijdens het uitkuilen waardoor broei ontstaat. Het uitkuilproces is minstens zo belangrijk als het inkuilproces. Toch krijgt het uitkuilen, vaak ten onrechte, minder aandacht.
Hoe treedt het rottingsproces op in het rantsoen?
Op het moment van uitkuilen komt er opnieuw zuurstof in de kuil en worden bacteriën, gisten en schimmels weer geactiveerd. Als je het rantsoen mengt in de mengwagen creëer je extra risico. Alle grondstoffen (eiwitten, energie, vocht, lucht) komen bij elkaar en de micro-organismen hebben deze nodig voor groei. Vervolgens ligt het mengvoer 12 tot 24 uur op de vreetplaats, waar het afhankelijk van het seizoen aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, wat het rottingsproces verder versnelt. Hierdoor ontstaat warmte, afvalstoffen en smaakverlies.
Welk risico’s en kosten zijn verbonden aan broei in het mengvoer?
Er zijn verschillende risico’s verbonden aan de activiteit van deze micro-organismen: risico op toxinevormingen, verbruik van nutriënten (5-10%) en smaakafwijkingen en dus ook een verlaging van de droge stof opname (10-20%).
In de lente en zomer is de kans op broei natuurlijk groter, omdat micro-organismen beter gedijen bij deze temperaturen.
Treedt er altijd een rottingsproces op bij uitkuilen en hoe ontwikkelt dit zich?
Ja, dit is ook tijdgebonden. Hoe meer tijd dit proces krijgt, hoe sneller het rottingsproces optreedt.
Kun je de belangrijkste succesfactoren van goed uitkuilmanagement benoemen?
Belangrijk bij uitkuilen zijn de voersnelheid, de techniek waarmee de kuil los wordt gehaald, hoe lang het mengvoer op de vreetplaats ligt, hoe schoon de vreetplaats is, waar nieuw voer wordt verstrekt en of er zuren worden toegevoegd aan het mengvoer.
Wat is het effect van het toevoegen van zuren aan het TMR rantsoen?
Zuren helpen bij de algemene conservering van het voer. Het groeiproces van micro-organismen wordt afgeremd. De ontwikkeling van afvalstoffen in het mengvoer wordt tegengegaan, met als effect dat temperatuursverhogingen van het voer wordt voorkomen. Hierdoor blijft de smakelijkheid van het voer behouden en wordt een minder droge stof opname voorkomen.
Waar moet je op letten als je een zuur kiest?
Combinatie van verschillende organische zuren, met de nadruk op mierenzuur, propionzuur en benzoëzuur. Deze combinatie zorgt voor bacterie-, schimmel- en gistenremming.
Voerhygiëne op het melkveebedrijf van de familie van den Acker
Jan runt samen met zijn ouders een melkveebedrijf met 100 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Hij melkt met 2 Lely melkrobots. Melkproductie is 12.000 liter met 3,5% eiwit en 4,3% vet. De gemiddelde leeftijd bij afvoer van de melkkoeien is 6 jaar en 2 maanden.
Hoe realiseren jullie deze melkproductie met hoge gehalten?
Vorig jaar behoorden wij tot de beste 15 Lely melkrobot bedrijven van Nederland, daar zijn we trots op! Voer is extreem belangrijk op ons bedrijf.
"Slecht’ voer betekent ook een ‘slechte’ productie.
Waarom voeg je zuur toe aan het rantsoen?
80% Van het resultaat wordt bepaald door de kwaliteit van het voer. Het rantsoen moet fris en smakelijk zijn. Daarom is de hygiëne van het voer erg belangrijk. Dit moet gewoon goed zijn. Wij zijn 7 jaar geleden begonnen met het toevoegen van zuur aan het rantsoen van de koeien. De belangrijkste reden was dat we de groei van bacteriën, gisten en schimmels in het rantsoen tegen wilden gaan, zodat deze niet in de pens van de koe kunnen komen. Vorig jaar zijn we een week gestopt met het toevoegen van MS Wetfeed BE+ en dit zagen we direct terug in het aantal robotbezoeken. Deze vielen terug van gemiddeld 3,1 naar 2,8 bezoeken. We zijn toen direct weer begonnen met het toevoegen van MS Wetfeed BE+, waarna de bezoeken weer terug naar 3,1 gingen.
“Kijk maar naar jezelf, als je niet goed eet dan presteer je ook niet goed.”
Wanneer en waarom voeg je MS Wetfeed BE+ toe aan het rantsoen?
We voegen MS Wetfeed BE+ het hele jaar toe aan het rantsoen. We doen dit door 2 liter MS Wetfeed BE+ per ton voer met de gieter in de mengwagen toe te voegen. We zijn nu een paar jaar overgestapt op het zuur van MS Schippers, puur vanwege de prijs/kwaliteit.
Beeld: MS Schippers