Kiest u voor pasteuriseren?
Het belang van goed biestmanagement
Biest is de basis voor een gezonde kalveropfok. Door goed biestmanagement toe te passen realiseert u onder andere betere kalvergezondheid, optimale benutting van de groeiresultaten, meer arbeidsgemak en arbeidsplezier, vermindering van antibioticagebruik en hogere inkomsten. Zonder de juiste biestverstrekking (te weinig, te laat of biest met kiemen) ondervinden het kalf en de melkveehouder daar (levenslang) de nadelen van. Denk aan minder groei, meer ziekte en minder melkproductie als melkkoe.
Hoeveelheid, kwaliteit en hygiëne van de biest
In de eerste 24 uur na de geboorte is het cruciaal dat het kalf de juiste hoeveelheid biest tot zich krijgt. De opnamecapaciteit neemt met het uur af en is na 24 uur nagenoeg verdwenen. Wees er dus op tijd bij! De belangrijke antistoffen immunoglobuline (IgG’s), die het kalf nodig heeft om te blijven leven, worden tijdens de eerste vier levensuren het beste opgenomen door het kalf. Dat komt omdat het darmslijmvlies van het kalf tijdens deze uren optimaal in staat is om de immunoglobulinen in niet-afgebroken vorm te absorberen. Daarom is het van belang om het kalf binnen drie uur minimaal vier liter ‘kiemvrije’ biest te laten drinken.
Zeer belangrijk is dat de kwaliteit en de hygiëne van de biest optimaal in orde zijn. Omdat het immunoglobulinegehalte in de biest na verloop van tijd daalt moet het melken van de biest binnen de eerste twee uur na de geboorte plaatsvinden. Het beste is om de biest binnen 30 minuten na de geboorte te melken. 12 uur na het afkalven zal de biestkwaliteit, oftewel het aandeel IgG’s, ca. 40% lager zijn.
Een optimale hygiëne is nodig om ervoor te zorgen dat het kiemgehalte (cfu) in de biest zo laag mogelijk blijft. Want hoe lager het kiemgehalte in de biest, hoe beter de hygiëne en hoe hoger de groei per kalf per dag. Het doel moet zijn: <100.000 cfu/ml aan kiembelasting in vers gemolken biest. Uit onderzoeken blijkt echter dat in de praktijk de gemiddelde bacteriële belasting ruim 500.000 cfu/ml is.
Biest pasteuriseren
Bij Quality Calf streven we ernaar om het kiemgehalte van de biest bij onze klanten tot een minimum te beperken. Om dit kiemgehalte te reduceren kunt u ervoor kiezen om biest te pasteuriseren, waardoor het kiemgehalte gereduceerd wordt tot < 10.000 cfu/ml. Over het wel of niet pasteuriseren van biest zijn de meningen verdeeld. Ook zonder te pasteuriseren is het mogelijk om een prima biestmanagement en een duurzame kalveropfok te realiseren, door de hygiëne en de efficiëntie rondom de biestwinning perfect op orde te brengen.
Door wél te pasteuriseren kiest u echter voor meer efficiëntie, minder verspilling, meer controle en een gezondheidsstatus van een nog hoger niveau. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat pasteuriseren alle bacteriële en virale pathogene (ziekteverwekkers) in biest elimineert. Hierdoor zorgt u ervoor dat u ziekteverwekkers uit de weg ruimt die een zeer nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het kalf. Door te pasteuriseren zorgt u er tevens voor dat het kalf significant meer antistoffen opneemt.
Dat biest pasteuriseren geen overbodige luxe is, blijkt bovendien uit het feit dat de bacteriële kiembelasting in niet gepasteuriseerde biest, gevoerd voor de eerste maal, erg hoog is. Pathogene als Salmonella, Campylobacter jejuni, Para-tbc, Mycoplasma spp, Pasteurella en vele andere gevaarlijke bacteriën krijgen dankzij pasteuriseren geen kans meer.
Biest pasteuriseren kan zeer effectief en efficiënt met behulp van een biestmanagementsysteem. Quality Calf is exclusief distributeur van het Store & Thaw biest-managementsysteem (Pyon). Hierin wordt de biest eerst getest middels een refractometer om daarna – na het pasteuriseren – ingevroren te worden voor later gebruik. Zo bent u altijd voorzien van de beste kwaliteit biest voor uw kalveren.
Biest pasteuriseren kan een grote stap betekenen in de optimalisatie van uw kalveropfok en het reduceren van antibioticagebruik. Een goed begin is immers het halve werk, dat geldt voor kalveropfok als geen ander.
Meer weten? Kijk op www.qualitycalf.nl
Tekst: Quality Calf