Bijna 2 miljard euro voor Europese jonge boeren en bio-economie
„Dit is een van de grootste financieringsinitiatieven van de EIB in de landbouwsector ooit", stelt Andrew McDowell, vice-president van de EIB en verantwoordelijk voor landbouw en de bio-economie. „De landbouwsector is de ruggengraat van de economie van de EU. Die speelt niet enkel een sleutelrol in het produceren van gezond voedsel, maar ook in de strijd tegen klimaatverandering en in het beschermen van het milieu.”
Met dit nieuwe initiatief kijkt de EIB naar de toekomst van de sector, zegt McDowell. Het geeft volgens hem een oplossing voor de vraag om toegankelijke financiering voor boeren en dan in het bijzonder de volgende generatie. Het leningenprogramma zal ook groei en concurrentie in de landbouw en de bio-economie steunen, en het beschermt en creëert werkgelegenheid in plattelandsregio's.
De bank, de financieringpoot van de Europese Unie, stelt via nationale partnerbanken 700 miljoen euro aan leningen voor het agriculturele midden- en kleinbedrijf beschikbaar. Minstens 10 procent daarvan is gericht op jonge boeren. Zij kunnen het geld lenen onder voordelige voorwaarden, waaronder een leningstermijn van maximaal 15 jaar. Het financieringspakket omvat daarnaast 75 miljoen euro voor jonge boeren en 200 miljoen euro voor klimaatactie in de landbouw.
Sector niet goed bediend
Met dit programma wil de EIB investeringen in de landbouwsector aanmoedigen. Deze sector, stelt de bank, wordt niet goed bediend door de financiële sector, die landbouw als een financieel risico ziet. Een onderzoek door de EIB toont dat landbouwbedrijven minder toegang hebben tot leningen dan het midden- en kleinbedrijf in andere sectoren. Ook zien ze hun aanvragen voor leningen vaker direct afgewezen worden. Jonge boeren, die vaak onderpand en ervaring missen, hebben nog moeilijker toegang tot financiering.
Hogan blij
Eurocommissaris Phil Hogan is blij met het initiatief. „Toegang tot financiering is cruciaal en te vaak een belemmering voor jongeren die een landbouwbedrijf willen beginnen”, meent hij. „Slechts 11 procent van de Europese boeren is jonger dan 40 jaar. Daarom is de steun aan jonge boeren een prioriteit voor de Europese Commissie en voor het nieuwe GLB.”
„De moeilijke toegang tot financiering is een van de grootste barrières voor jonge boeren”, stelt ook Jannes Maes, hoofd van de CEJA, het Europees Verbond van Jonge Boeren in een reactie. „Dit initiatief is een Europees antwoord op die uitdaging. De CEJA verwelkomt deze stap en moedigt lidstaten en financiële instituties aan om deze maatregelen snel in te voeren zodat jonge boeren deze leningen kunnen inzetten.”