Problemen met drijfmestmonsters
Als het gewicht minder is dan 650 gram mag het monster door het laboratorium niet verder in behandeling worden genomen voor analyse. De betrokken vracht mest wordt dan op basis van forfaitaire gehalten afgehandeld.
Intermediairs, leveranciers en afnemers krijgen van deze vrachten geen gemeten waarden, maar de forfaitaire waarden die veelal niet overeenkomen met de werkelijke inhoud van de vracht. Op bedrijfsniveau geven intermediairs aan dat tot wel enkele tientallen procenten van hun monsters niet geanalyseerd wordt.
Veel nadelen
Naast grote problemen en discussie met de klanten, levert dit ook problemen op in registratie van de H1-staat (in- en uitslagregister) van geregistreerde mestopslagen van mestvervoerders.
Ook voor de overheid heeft dit nadelen, want zij verliest het zicht op de werkelijke mineralenstromen en verliest op de handhaafbaarheid van het systeem.
In de ogen van Cumela Nederland is er geen simpele oplossing voor dit probleem en zeker niet door de verantwoordelijkheid eenzijdig bij de vervoerders neer te leggen. „Daarom is het in onze ogen noodzakelijk om met alle betrokken partijen (overheid, belangenorganisaties, laboartoria en leveranciers van bemonsteringsapparatuur) te overleggen”, schrijft Cumela op haar website. Cumela Nederland heeft hiervoor inmiddels het initiatief genomen.