‘Extra calcium voeren bij ouder jongvee’
Dat stelt Victoria Mengvoeders op basis van onderzoek naar de fosforhuishouding bij jongvee. Daarbij werd van verschillende bedrijven melk- en bloedmonsters genomen en beoordeeld op de hoeveel fosfor.
Volgens het mengvoerbedrijf zit er een groot verschil in botopbouw bij vaarzen. Goed ontwikkelde dieren hebben tijdens de opfok meer fosfor opgeslagen in de botten en door deze extra reserve is de koe beter in staat om in haar behoefte aan fosfor te voorzien tijdens volgende lactaties. „Goed ontwikkelde vaarzen hebben minimaal 85 procent van het gewicht van een volwassen koe”, aldus Frank de Louw, Hoofd Rundvee bij het voerbedrijf.
Calcium/fosforverhouding
Fosfor is een onmisbaar element bij de groei van jonge dieren. Volgens De Louw bevatten de meeste jongveerantsoenen wel voldoende fosfor. Maar het probleem is juist de vastlegging van fosfor in de botten. „Daarvoor heb je ook voldoende calcium nodig. En daaraan blijkt veelal een tekort in rantsoenen. In een optimaal rantsoen is de calcium/fosfor-verhouding 2 op 1. In de praktijk houdt dat in dat er extra calcium in de vorm van krijt of een vitamine/mineralenmengsel nodig is om dit tekort op te vullen.”
De mineralenvoorziening heeft in zijn algemeenheid te weinig aandacht in jongveerantsoenen, stelt De Louw. Hij merkt op dat de aandacht voor het rantsoen voor jonge dieren de eerste periode wel goed is, maar daarna vaak minder wordt. „Tot ongeveer een halfjaar krijgen de dieren een uitgebalanceerd rantsoen voorgeschoteld en daarna moeten ze het vaak doen op een mindere kuil of restvoer. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits het rantsoen, ook voor de latere leeftijdsgroepen, maar voldoet aan de rantsoenparameters. Restvoer is elke dag weer anders en de kans op broei van voer van een dag oud is veel groter.”