Solero weer koploper TIP-lijst, ook Malki nu boven 300 punten

Ten opzichte van de NVI is de TIP meer op de Nederlandse boerenpraktijk toegesneden. Er is meer aandacht voor de gehalten en minder voor het exterieur. Er wordt in de index nadrukkelijker rekening gehouden met de levensduur, door bijvoorbeeld te veel hoogtemaat te bestraffen, laatrijpheid te waarderen en rekening te houden met de betrouwbaarheid van een kenmerk als levensduur. Zolang er slechts vaarzen aan de melk zijn (of nog eerder), is er immers nog weinig zinnigs te zeggen over de levensduur.
Verwantschap
Vanwege de toenemende inteelt in de Holstein-populatie en daarom de meer outcross stieren meer te waarderen, heeft de voor de TIP verantwoordelijke Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) in december besloten om de verwantschapsgraad voortaan mee te nemen in de index. Stieren die minder verwant zijn aan de populatie krijgen bonuspunten en stieren die meer verwant zijn strafpunten. Daarbij vergelijkt de NVO de stieren met het populatiegemiddelde en krijgen stieren per procent verwantschap 21 bonus- of strafpunten. Koploper Solero heeft een verwantschapsgraad van 10 bij een populatiegemiddelde van 11,3 bij de zwartbonte Holsteins. Dat betekent een bonus van 11,3 – 10 = 1,3 x 21 = 27,3 punten. Bouw Rocky heeft een verwantschapsgraad van 13. Dat betekent een korting van 13 – 11,3 = 1,7 x 21 = 35,7 punten.
De koploper van december, AltaPilsner, had een lage verwantschapsgraad van 6. Dat leek onwaarschijnlijk bij een afstamming van Jives x Planet x O Man en blijkt na gesprekken tussen de NVO en CRV inmiddels gecorrigeerd. De stier noteert nu een verwantschapsgraad van 10.
Drie verschillende lijsten
Omdat zwartbont en roodbont Holstein als twee verschillende populaties worden gezien bij het berekenen van de verwantschap, de gemiddelde verwantschapsgraad is bij roodbont met 9,3 ook lager dan bij zwartbont, is het eigenlijk niet juist om beide rassen in één tabel te zetten. Daarom publiceert Melkvee nu verschillende tabellen, waarbij alle stieren overigens wel zijn omgerekend naar zwartbontbasis, om ze toch zo goed mogelijk te kunnen vergelijken.
Bij de uitheemse rassen zijn er geen verwantschapsgraden in de index opgenomen. De zuivere populaties van die rassen zijn in Nederland te klein om verwantschapsgraden te kunnen berekenen en bovendien is het ook eigenlijk niet relevant, omdat dergelijke rassen doorgaans in kruisingsschema’s worden gebruikt. Daarom is er naast een lijst met zwartbonte Holsteins en een lijst met roodbonte Holsteins, een lijst met de stieren van de verschillende rassen, die overigens wel door elkaar heen staan gerangschikt. Alle rassen zijn daarbij ook weer omgerekend naar zwartbontbasis.
Klik hier voor de tabel met de zwartbonte Holsteins
Klik hier voor de tabel met de roodbonte Holsteins
Klik hier voor de tabel met stieren van de alternatieve rassen
Lees ook de uitgebreide beschouwing in combinatie met een meer ingekorte lijst met de meest relevante stieren in het vakblad Melkvee, dat op vrijdag 19 april verschijnt.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Alger Meekma