Consumentenbond: ‘zuivelvervangers’ kunnen melkproducten niet vervangen

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die de etiketten van 68 plantaardige drankjes en zestien plantaardige ‘yoghurts’ vergeleek. Aanleiding is het sterk stijgende aanbod van deze zogenoemde zuivelvervangers. Tegelijkertijd daalde de zuivelconsumptie in tien jaar tijd met 11,9 procent.
De bond stelt het gebruik van de naam ‘zuivelvervanger’ ter discussie. De melkvervangende producten bevatten namelijk vaak veel minder voedingsstoffen. Ook als er calcium en andere vitaminen aan worden toegevoegd, kunnen ze melkproducten niet een op een vervangen.
Onderzocht werden onder andere producten met als basis, soja, haver, amandel, rijst, hazelnoot en kokos. De voedingswaarde van een aantal zuivelvervangers is beduidend lager in vergelijking met melk en melkproducten. Producten op basis van soja komen wat voedingswaarde het dichtst bij die van zuivel, mits aangevuld met extra calcium en vitamine D. Rijstdrink scoort op dit gebied erg slecht. Die bevat slechts 0,1 gram eiwit per 100 gram. Kokosdrink wordt afgeraden vanwege het hogere aandeel verzadigd vet. Van sommige amandeldrinks blijkt het aandeel amandel zo laag, dat er een waterige substantie overblijft.
‘Zuivel hogere belasting milieu’
De Consumentenbond is wel van mening dat de productie van zuivel een hogere belasting voor het milieu vergt dan bijvoorbeeld de productie van soja. Kantekening daarbij is dat er niet is gekeken naar de opname van CO2 door grasland.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Zuivelzicht